Ministerstvo práce už ví, co provede s nezaměstnanými. Podívejte se

25.04.2014 8:22

Ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s ojedinělým receptem na nezaměstnanost v Ústeckém kraji. V jednom z nejpostiženějších regionů chce z lidí bez práce udělat lesní dělníky. Uvádí to server Týden.cz na základě dokumentů ministerstva, které má k dispozici.

Ministerstvo práce už ví, co provede s nezaměstnanými. Podívejte se
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Les, ilustrační foto

Lidé bez práce žijící na Ústecku by podle dvanáctibodového plánu ministerstva na zlepšení aktivní politiky nezaměstnanosti měli spolu s podnikem Lesy ČR přispět k obnově lesů v Krušných horách. „Lesy ČR mají v úmyslu začít jednotlivé aktivity na jaře 2014," konstatuje se mimo jiné v plánu. Týden.cz upozorňuje na velkou slabinu projektu. Zatímco ten předběžně počítá se zaměstnáním asi třiceti lidí, v regionu je bez práce téměř 67 tisíc obyvatel.

Ministerstvo počítá i s dalšími návrhy, jak snížit počet lidí vedených v evidenci úřadů práce. Do hry vrací přepracovaný návrh exministra Jaromíra Drábka (TOP 09), jenž předpokládal vznik agentur práce, které by zastoupily úřady. Nyní je v plánu takzvaný individuální coaching pro uchazeče o zaměstnání. „Cílem je postupné obnovování pracovních návyků, obnovení běžné struktury pracovního dne a v konečném důsledku návrat uchazeče o zaměstnání na primární trh práce," vysvětluje ministerstvo v návrhu.

Osobní koučink nebo příspěvky na dopravu

Boj s nezaměstnaností má mimo jiné přinést 110 milionů do Fondu dalšího vzdělávání. Cílem celého projektu je „pilotně ověřit způsob komunitní spolupráce při řešení dlouhodobé nezaměstnanosti, zejména u osob, které jsou v evidenci uchazečů o zaměstnání v pásmech 1-2 roky, 2-5 let a déle než pět let".

Pracovní návyky dlouhodobě nezaměstnaných má podpořit také krátkodobé zaměstnávání lidí, kteří jsou v evidenci úřadu práce delší dobu. Ti by vykonávali krátkodobé práce, přičemž by nepřišli o výhody, které jim skýtá registrace na úřadu práce. Ministerstvo hodlá také podpořit zaměstnanost u státních podniků mzdovými příspěvky a příspěvky na rekvalifikace, podpořit odborné praxe pro lidi do 30 let nebo finančně přispívat na dopravu těm, kteří za novou prací budou muset dojíždět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…