Ministerstvo školství pořídilo pro své úředníky superpočítače

14.07.2011 7:39

Stovka úředníků ministerstva školství dostane notebooky vybavené speciální čtečkou otisků prstů, obrazovkou s vysokou zobrazovací kvalitou a diskem, který lze na dálku smazat. Budou je využívat pro práci z domova nebo na služebních cestách.

Ministerstvo školství pořídilo pro své úředníky superpočítače

Ministerstvo školství vypsalo veřejnou zakázku na nákup 95 přenosných počítačů s příslušenstvím. Pořizovací hodnota jednoho je 30 tisíc korun. Lidové noviny zjistily od velkých soukromých společností, že nakupují notebooky zhruba o polovinu levněji. Nakupují je za zhruba 15 až 20 tisíc korun.

Firmy nakupují notebooky o polovinu levněji

Někteří odborníci navíc mají pochybnosti, zda státní úředníci vůbec potřebují přístroje s nejmodernějšími technologiemi. „Je nesmyslné kupovat takové notebooky, pokud mají sloužit ve stejných situacích jako stolní počítač," myslí si Marek Frelich, nezávislý konzultant v oboru informačních technologií.

Další konzultant, oslovený LN, cenu notebooků na ministerstvu školství schválil. Za takovou cenu ale očekává servis do druhého dne.

LN upozorňují, že zakázka přichází v době, kdy se komerční společnosti snaží na výpočetní technice šetřit. Koncern Siemens si kupříkladu všechny informační technologie jenom pronajímá. Operátor T-Mobile se snaží optimalizovat náklady, tedy nakupovat co nejvýhodněji.

Notebooky budou odolné proti „lidskému faktoru"

„Požadavek na zvýšenou úroveň zabezpečení vyplývá z toho, že notebooky budou vynášeny mimo úřad a lidský faktor - ztráta, zapomenutí, ukradení - představuje vysoké riziko," hájí nákup ministerstva Martin Korych z vnějších vztahů.

Tendr na počítače bude stát 3,2 miliony korun. Nová technika má sloužit především pro zpracovávání dokumentů a podkladů pro projekty v rámci programů Evropské unie.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…