Ministerstvo volá po novém úřadu. Ten by se staral o veřejné zakázky

14.08.2012 10:35

Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhuje, aby veřejné zakázky za stovky miliard korun měl v Česku na starosti nově zřízený Úřad pro veřejné investování. Od nové instituce si ministerstvo slibuje větší hospodárnost, transparentnost a zefektivnění státních nákupů. ČTK to dnes zjistila z návrhu zákona uloženého v elektronické knihovně připravované legislativy.

Ministerstvo volá po novém úřadu. Ten by se staral o veřejné zakázky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"V případě zachování stavu v nezměněné podobě hrozí, že dojde k podcenění investičního procesu, čímž by mohlo dojít ke zvýšení nehospodárnosti při nakládání s veřejnými prostředky," stojí v důvodové zprávě.

Úřad má převzít některé pravomoci nynějších institucí a doplnit je o ty chybějící. Zatímco Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má pravomoc kontrolovat zakázky po jejich zadání, Úřad pro veřejné investování by dělal kontrolu ještě před zahájením zadávacího řízení.

"Vznik Úřadu pro veřejné investování s sebou přinese významnou úsporu a efektivnější alokaci proinvestovaných veřejných prostředků, a to vše za nízkých provozních nákladů specializovaného úřadu," uvádí důvodová zpráva návrhu.

Úřad přinese úspory

Roční náklady na provoz úřadu odhaduje MMR kolem 306 milionů korun. Po odečtení nákladů na oblast veřejných zakázek, o níž se stará právě MMR, to bude pro státní rozpočet znamenat vyšší výdaje asi o 29 milionů korun.

Nezávislost navrhovaného úřadu má mimo jiné zajistit jmenování a odvolávání jeho předsedy prezidentem republiky. Odvolání šéfa úřadu bude možné jen na základě stanovených důvodů, a to jen na návrh vlády. Tuzemský trh veřejných zakázek činil v roce 2011 asi 500 miliard korun, což byl meziroční pokles zhruba o 11 procent.

reklama

autor: adr, čtk

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…