Ministerstvo vydalo souhlas s dostavbou Temelína

18.01.2013 17:20 | Zprávy

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vydalo souhlasné stanovisko k dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Projekt na stavbu třetího a čtvrtého bloku elektrárny vyhověl požadavkům pro dopady na životní prostředí, uvedlo dnes ministerstvo. Zároveň ale stanovilo 90 podmínek, které musí energetická společnost ČEZ při realizaci projektu respektovat. Postup ministerstva kritizují někteří ekologové.

Ministerstvo vydalo souhlas s dostavbou Temelína
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Podmínky ministerstvo stanovilo pro přípravu projektu, samotnou stavbu i pro budoucí provoz elektrárny. MŽP například požaduje zajištění ochrany vody, půdy i ovzduší, zajištění minimální zátěže okolí při provozu elektrárny či garanci dopravy maximálního množství materiálu na stavbu elektrárny po železnici.

Postup ministerstva kritizuje například ekologické sdružení Calla

Ministr Tomáš Chalupa na tiskové konferenci uvedl, že z hlediska rozsahu bylo hodnocení dopadů dostavby Temelína na životní prostředí největším procesem svého druhu v historii ministerstva. Nevládní organizace a veřejnost podaly přes 60.000 připomínek, které bylo třeba vypořádat. Většina připomínek přišla z Německa a z Rakouska, kde se část obyvatelstva cítí jihočeskou jadernou elektrárnou ohrožena.

Postup ministerstva kritizuje například ekologické sdružení Calla, které prý oznámený krok nijak nepřekvapil. "My to vnímáme jako ukázku, jak je ministerstvo spojencem energetické společnosti ČEZ," řekl ČTK Edvard Sequens ze sdružení Calla. V nadsázce dodal, že udělení souhlasu vítá, neboť jim umožní napadnout dostavbu v takzvaném územním řízení. Ekologická sdružení již dříve kritizovala posudek k Temelínu, který podle nich dostatečně neřeší otázky jaderného odpadu či havárie.

Dalšími správními kroky nutnými pro dostavbu Temelína je vydání správního rozhodnutí a stavebního povolení. Státní úřad pro jadernou bezpečnost pak bude muset vydat povolení k umístění jaderného zdroje.

O zakázku za odhadovaných 200 až 300 miliard korun se ucházejí česko-ruské konsorcium Škoda JS, Atomstrojexport a Gidropress, americko-japonská společnost Westinghouse a francouzská Areva, kterou ale ČEZ v říjnu z výběrového řízení vyřadil. Areva se odvolala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. Stavba třetího a čtvrtého bloku má být podle plánů hotova nejpozději v roce 2025.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Aleš Dufek byl položen dotaz

Přemýšlíte, proč jste nevyhráli?

Napadlo vás, že si za to můžete jen a jen sami, tím, jak všechny hned urážíte, jak o sobě mluvíte jako o těch jediných demokratech a jak jsou jen ty vaše názory správné? Logicky se to dotýká pak každého, kdo má jiný pohled na věc než vy a dá pak hlas někomu jinému, i když třeba s řadou věcí, co pros...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…