Ministr Bendl v ČT: Pančování alkoholu nevymýtíme. Stejně jako vraždy

27.09.2012 23:15

Vláda dnes zrušila prohibici, ačkoliv podle policie zůstává na trhu až 15 000 litrů jedovatých lihovin. V pořadu Události komentáře v České televizi rozhodnutí obhajoval ministr zemědělství Petr Bendl a ocenil jej též Václav Stárek, předseda Asociace hotelů a restaurací.

Ministr Bendl v ČT: Pančování alkoholu nevymýtíme. Stejně jako vraždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na schůzi vlády se projednávaly mimo jiné i pokračující metanolové otravy

Podle ministra zemědělství Petra Bendla existovaly ve vládě obavy, že na zrušení prohibice by ještě mohlo být brzo, neboť nebyla zdaleka realizována všechna patřeí k vyčištění trhu s alkoholem. „Ale měli jsme strach, že když bude prohibice moc dlouhá, tak se na trhu objeví černý alkohol. A budou utíkat daně a budou ohroženy lidské životy,“ vysvětlil ministr. Na následující dotaz, jak stát zaručí, že po zrušení prohibice už se takové věci nebudou stávat, odpověděl: „To je stejné, jako kdybyste chtěla, aby zaručil, že se tu nebude vraždit,“ myslí si ministr.

Další otravy se podle něj nedají vyloučit, ale stát bude konat maximum, aby jim zamezil. „Odpovědnost za problémy nemůže nést nikdo jiný než prodejce,“ namítl. A přislíbil, že v budoucnu budou nepoctivým producentům hrozit mnohem tvrdší postihy, než doposud. Vláda už je prý chystá.

K námitce, zda bylo nutné vylévat i alkohol z již otevřených láhví uvedl: „Jenže tady jsme v Čechách a všichni tu vymýšlejí, jak to obejít a ten zákaz porušit.“ Proto si stát podle něj musí pohlídat, aby určený alkohol byl skutečně zlikvidován. „Na to má stát dozorující a kontrolní orgány,“ varoval hospodské.  

Ujistil však, že nápad ministra zdravotnictví Leoše Hegera na zvýšení spotřební daně o 20 procent nepodpoří. „Momentálně je to podle mě nastavené optimálně,“ uvedl.

Čisté řešení? Jedině zlikvidovat všechen alkohol...

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací, poté uvedl, že opatření vlády prověřovat pouze letos vyrobený alkohol považuje za dostatečné. „Pokud byl ten destilát vyroben v roce 2011 a byl v pořádku tehdy, tak bude v pořádku i dnes,“ myslí si šéf restauratérů.

Podle něj nikdy nemůžeme dosáhnout stoprocentní jistoty, že v oběhu nezůstane žádný jedovatý alkohol. „Jediné čisté řešení by bylo zlikvidovat všechen alkohol, co tu je,“ myslí si Stárek. Což by podle něj vzhledem k množství kontaminovaného alkoholu bylo absurdní.

Následně vyzval redaktorku České televize i všechny ostatní, aby nešířili paniku. Výrobci podle něj mají tržní zájem na tom, aby na trh dodávali kvalitní alkohol, a stejný zájem mají i hoteliéři a restauratéři.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…