Ministr Blažek se pustil do Okamury: Je málem podezřelý, že si ty podpisy dělal sám

16.12.2012 21:50

Prezidentská volba se stala tématem druhé části nedělních Otázek Václava Moravce. Odpovídali na ně ministr spravedlnosti Pavel Blažek a opoziční místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek společně s politoložkou Vladimírou Dvořákovou a právníkem z univerzity v Cardiffu Jiřím Přibáněm.

Ministr Blažek se pustil do Okamury: Je málem podezřelý, že si ty podpisy dělal sám
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pořadu Otázky Václava Moravce

Řešilo se rozhodnutí Nejvyššího správního soudu o vyřazení některých kandidátů, i vztah prezidenta Václava Klause se spolufavoritem volby Milošem Zemanem. 

Podle právníka Jiřího Přibáně je možné se na prezidentskou volbu koukat pesimisticky, nebo optimisticky. „A já jsem optimista,“ dodává. Podle něj se ukázalo, že v této zemi zafungovaly všechny procedury, včetně soudního přezkumu.

Lubomír Zaorálek ke zpochybňovanému volebnímu zákonu připomněl, že toto není jediný problematický předpis a že obecněji klesá úroveň legislativního procesu. „Ve vládě za to doposud zodpovídala Karolína Peake a ona to prostě nezvládala. Paní Peake si tam přivedla nějaké studentíky, se kterými se nedá domluvit, a ti tam jsou jen od toho, aby dělali to, co jim vláda přikáže,“ poznamenal ve studiu místopředseda Poslanecké sněmovny.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek však zákon hájil. NSS podle něj řekl, že to stanovisko ministerstva vnitra při výpočtu chybovosti podpisů pod prezidentskými kandidátkami do značné míry chápe, ale na základě výkladu došel k jinému řešení. Podle něj vždy v prvních volbách je potřeba ustálit proceduru a jako příklad uvedl první senátní volby v roce 1996.

Okamura je málem podezřelý, že si to podepisoval sám

Jiří Přibáň připustil, že volební zákon je nejspíš skutečně vadný. „Avšak to, že ta norma je vadná, ještě nemusí znamenat, že je protiústavní,“ myslí si právník, působící na univerzitě v Cardiffu. Obává se však, že případný odklad prezidentské volby by byl ze strany Ústavního soudu velmi pochybným krokem. „Tady by ten soudcovský aktivismus už byl na hraně,“ myslí si právník.

Ministr spravedlnosti Blažek následně poznamenal, že má dojem, že ti, kteří by případně podali ústavní stížnost, usilují spíše o vlastní zviditelnění a jejich důvody jsou pochybné.

„U pana Okamury i pan soudce Šimíček řekl, že tam ta chybovost byla neuvěřitelná, že tam byly desítky podpisů jednou rukou. Proto to v jeho případě vnímám jako politický exhibicionismus, ale právní váhu tomu absolutně nepřikládám,“ myslí si ministr. Poté na senátora zaútočil ještě drsněji: „On je málem podezřelý, že si to podepisoval sám.“ Proto by podle Blažka zrovna Okamura měl být se stížnostmi zticha.

Lubomír Zaorálek následně zabrousil do procesu vzniku zákona o prezidentské volbě a vyjádřil názor, že kontroverzní výpočet chybovosti se v zákoně objevil až v průběhu jeho tvorby, nejspíš v Legislativní radě vlády. „Možná za to může právě ten pan Mlsna, který se teď za odměnu stal ministrem,“ připomněl místopředseda ČSSD nově jmenovaného ministra bez portfeje.

„Premiér Nečas ty své podřízené prostě nezvládá,“ rozčílil se poté Zaorálek a následně připomněl výrok Jamese Madisona, že největším nebezpečím pro vládu je, pokud nezvládá sebe sama.   

Titáni z devadesátých let nikoho jiného neuznávají

Následně se mluvilo o to, že i přes řadu problémů je zavedení přímé volby přece jenom pozitivem. Lubomír Zaorálek například uvedl, že je pyšný na to, že se poprvé v historii podařilo omezit prostředky na kampaň. Objevilo se však podle něj nebezpečí například skrytého sponzoringu. „Když si tu někdo pronajme zadarmo prezidentskou kancelář, tak to samozřejmě je skrytý sponzoring, a bude to přezkoumáno,“ varoval místopředseda sněmovny prezidentské kandidáty.

Následovala debata o podpoře Miloše Zemana ze strany současného prezidenta Václava Klause, který je z druhé části politického spektra, ale s bývalým předsedou ČSSD si velmi dobře rozuměl.  

Souboj titánů

Podle Pavla Blažka však podpora Miloše Zemana ze strany Václava Klause nemusí být způsobena pouze zákulisními handly. Ministr spravedlnosti při té příležitosti zrekapituloval vztah obou politiků od devadesátých let. „Devadesátá léta byl souboj titánů. A z toho vzniklo to, že oni si sebe navzájem váží, a ty ostatní moc neuznávají. A tak když Václav Klaus skončí na Hradě, tak jako jedinou srovnatelnou veličinu na své místo vidí pana Zemana,“ myslí si Blažek.

Na to Jiří Přibáň poznamenal, že prožíváme jakousi zastydlou pubertální fascinaci charismatickými osobnostmi . „My bychom už měli být v nějaké postcharismatické fázi standardně fungujících politických stran a standardní demokracie,“ myslí si profesor. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …