Ministr Brabec přijel na Šumavu a dal dva zásadní sliby

21.02.2014 22:12

Ministr životního prostředí Richard Brabec poprvé navštívil Národní Park Šumava a z jeho úst zde zazněly dva velké sliby. Pokusí se prý zastavit odliv lidí z oblasti tím, že se pro ně pokusí najít práci v lese. Dal také jednoznačně najevo, že neumožní průzkumy ani těžbu zlata. Informoval o tom server iDnes.cz.

Ministr Brabec přijel na Šumavu a dal dva zásadní sliby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Michal Chovanec s ministrem životního prostředí Richardem Brabcem

Obce v oblasti NP Šumava se už léta potýkají s odlivem obyvatel. Místní tu totiž jen těžko hledají práci. Ministr Richard Brabec to však chce změnit a to prostřednictvím zákona. Hodlá totiž připravit novelu zákona o veřejných zakázkách, která by zvýhodnila místní firmy zpracovávající dřevo.

"Například v Německu mají místní firmy přednost. My jsme se dostali do situace, kdy výběrová řízení jsou pouze diktátem ceny, a to není správná cesta. Chtěl bych, aby regionální aspekt byl v novele zohledněn. Jak konkrétně, teď nevím, protože nejsem právník," prohlásil ministr. Zakázky na kácení a vysazování stromů by prý měly dostávat právě místní firmy. Jednou z cest může být i rozdělení větších zakázek na menší, aby na ně dosáhli drobní podnikatelé.

Stranou ministrovi pozornosti nezůstala ani problematika těžby zlata. V okolí Kašperských Hor leží zlato asi za 130 miliard korun a řada firem už usilovala o těžbu. Ministr však jasně slíbil, že k ničemu takovému nedojde, dokud bude on sám ministrem. "I v programovém prohlášení vlády je, že nebude souhlasit s těžbou ani průzkumem ložisek," řekl jasně Brabec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…