Ministr Chalupa podepíše smlouvu o rozšíření pásma proti kůrovci

07.05.2011 12:36

Zástupci Hnutí Duha objevily v šumavském národním parku nelegálně rozmístěné lapače s biocidy. Teď upozorňují na to, že ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) podepíše smlouvu o boji s kůrovcem s rakouskou stranou. Ta umožní rozšířit ochranné pásmo proti lýkožroutovi na trojnásobek oproti současným 200 metrům.

Ministr Chalupa podepíše smlouvu o rozšíření pásma proti kůrovci

Nová smlouva rozšíří ochranné pásmo na 550 metrů. Lidovým novinám to potvrdila mluvčí ministerstva životního prostředí Michaela Jandeková. V pásmu se odkorňují a kácí stromy napadené kůrovcem, i když se nacházejí v tzv. bezzásahovém území.

Premonstráti si stěžují na kůrovce z Čech

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha není tento postup vůbec nutný. Upozorňuje zejména na to, že v rakouské části Šumavy leží běžný hospodářský les, náležící premonstrátskému klášteru ve Schläglu.

Premonstráti si v minulosti stěžovali, že jim do lesa nalétává kůrovec z českého národního parku. Minulé vedení šumavské rezervace proto začalo s kůrovcem bojovat v dvousetmetrovém ochranném pásmu, které protíná i místa, kde nesmí člověk zasahovat.

Ekologové požadují nové posouzení mezinárodní smlouvy

Ministr Chalupa ale smlouvou povolí kácení napadených lesů až do půl kilometru od hranice s Rakouskem. Pásmo by se dostalo i do nejcennějších zón parku, například do oblasti hor Smrčiny a Hraničníku.

„Jako ekologové samozřejmě nemůžeme mluvit do mezistátních smluv. Jsme ale přesto přesvědčeni, že i naplnění této smlouvy, tedy rozšíření ochranného pásma podél hranic, musí být posouzeno z hlediska zákonů na ochranu přírody a vlivu na soustavu ptačích území Natura 2000," tvrdí Bláha v rozhovoru pro Lidové noviny.

Ředitel šumavského parku Jan Stráský se ale hodlá držet připravované smlouvy s Rakouskem.

Související:

Už ať Chalupa úřaduje, říká Stráský. Šumavu požírá kůrovec 

Stráský: Na jedné straně Šumavy jezdí lyžaři, na druhé řádí kůrovec 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…