Ministr Chalupa potěšil starosty. Kvůli břidlicovým plynům

10.04.2012 22:09

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) zruší původní souhlas se stanovením průzkumného území břidlicových plynů na Náchodsku a Trutnovsku. Nařídí nové projednání celé věci. V úterý to oznámil na setkání se starosty v Božanově na Náchodsku. Proti vytyčení průzkumného území a případnému povolení průzkumu či těžby protestují zástupci desítek obcí a měst a také veřejnost.

Ministr Chalupa potěšil starosty. Kvůli břidlicovým plynům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa

Ministr v úterý novinářům řekl, že rozkladová komise ministerstva má lhůtu do tohoto pátku, aby vypracovala své stanovisko. "V okamžiku, kdy dostanu její doporučení, tak původní rozhodnutí zruším a nařídím nové projednání," řekl ministr s tím, že důvodů ke zrušení původního souhlasu je více. "Například se jedná o pochybení z hlediska správního řádu či zhodnocení jednotlivých argumentů či chybějící dostatečné zhodnocení veřejného zájmu, který v této věci musí být posuzován," řekl Chalupa. Podle něj by mělo být posouzena ochrana zdrojů pitné vody a také krajiny jako takové.

Chalupa řekl, že územní pracoviště ministerstva v Hradci Králové bude muset ve věci nařídit nové řízení. "Za důležité považuji, aby tam byl dostatečný prostor pro poskytnutí informací a také vyjádření účastníků z pozice samospráv," řekl Chalupa.

Starostové odcházeli z úterního setkání poměrně spokojeni. "Já si myslím, že z toho máme celkem dobrý pocit, pan ministr nám slíbil, že to celé dáme na začátek a uvidíme co bude dál," řekla novinářům například starostka Adršpachu na Náchodsku Dana Cahová, které se záměr těžařů vůbec nelíbí. "Máme skály, které můžeme prezentovat ve světě, my chceme přírodu a ne vrty," řekla.

Souhlas královéhradecké pobočky ministr zrušil

Královéhradecká pobočka ministerstva životního prostředí vydala na konci loňského roku takzvaný souhlas s vytyčením průzkumného území, o který žádala společnost Basgas Energia Czech. Ta je dceřinou společností nadnárodní firmy Hutton Energy. Pokud by rozhodnutí nabylo právní moci, museli by těžaři zpracovat projekt, který by schvalovaly příslušné instituce. Až poté by měly následovat průzkumné práce v terénu, včetně podzemního vrtu a případná těžba. Těžaři podle svého záměru v následujících pěti letech plánují průzkumné vrty na území o rozloze 777 kilometrů čtverečních od Broumovska až po hranice Krkonošského národního parku.

Proti průzkumu a případné těžbě břidlicového plynu se zvedla silná vlna odporu, protestní petice podepsaly tisíce lidí. Například hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc (ČSSD) již dříve uvedl, že těžba břidlicových plynů není v zájmu obyvatel kraje. Podle odpůrců by těžba mohla ohrozit zdroje pitné vody i krajinný ráz.

Letos vznikla také koalice STOP HF, která požaduje zákaz používání takzvané hydraulického štěpení při těžbě břidlicových plynů. Náchodský senátor Petr Pakosta (bezp.) již na konci března oznámil, že navrhne zákon, který by na území České republiky zakázal používání metody hydraulického štěpení.

Při takzvaném hydraulickém štěpení provedou těžaři až několik kilometrů hluboký vrt, do kterého se pod tlakem vhání voda s pískem a chemickými přísadami. Z vrtu se pak čerpá unikající břidlicový plyn. Proces hydraulického štěpení se během životnosti vrtu opakuje průměrně desetkrát.

Společnost Hutton Energy žádá i o možnost průzkumu na Berounsku. Záměr těžit plyn z břidlic v okolí Hranic na Přerovsku a v části Valašska oznámila firma Cuadrilla Morava, dceřiná firma britské firmy Cuadrilla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…