Ministr Fischer prý ještě stihne vyhazovat z důležitých míst

13.01.2014 10:26

Ministr financí Jan Fischer připravuje změny v dozorčích radách státních podniků. Do nástupu nové vlády by v nich podle informací serveru iHNed.cz měly skončit dvě desítky lidí. Vypadá to, že cílem je zbavit se expolitiků minulých vlád.

Ministr Fischer prý ještě stihne vyhazovat z důležitých míst
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Jan Fischer podepisuje jmenovací listinu

„Čistky“ v orgánech státních podniků ministr financí v demisi zdůvodňuje tím, že by dozorčí rady měly zeštíhlet a měli by v nich působit odborníci.

„Cílem je mít v orgánech těchto společností menší počet lidí, kteří budou podávat vyšší výkon," uvedl k tomu už dříve ministr Fischer. Podle nových pravidel by se prý mělo dohlížet na to, aby lidé, kteří zamíří do představenstev nebo dozorčích rad, měli pro zastávanou funkci adekvátní vzdělání.

Přesný harmonogram obměn v podnicích, v nichž má resort výrazný majetkový podíl, prý naplánoval minulý týden tým ministra financí v demisi Jana Fischera. Přesný seznam jmen lidí, kteří mají skončit, ale zatím prý neexistuje. Všechno ovšem nasvědčuje tomu, že jde o pokus vyčistit podniky hlavně od expolitiků spjatých s bývalou vládou. iHNed.cz se odvolává například na první změny v Českém aeroholdingu, kdy na ně doplatili exministři za ODS Ivan Fuksa a Alexandr Vondra.

„Historie nám ukázala, že politikaření ve věci řízení dozorčích rad už dále nejde," cituje server Fischera z rozhovoru pro HN.

Obměnu ve vedení státních podniků by mohl zastavit nový ministr financí

Během ledna se například dozorčí rada státní společnosti Čepro, která provozuje mimo jiné síť čerpacích stanic EuroOil, zúží o čtyři lidi. O místo prý jistě přijde ředitel gastronomické školy Jiří Neumann, jehož do Čepra vyslala někdejší vicepremiérka Karolína Peake.

Server iHNed.cz uvádí, že celkem má během ledna a února odejít z nejvyšších míst Čepra, karlovarského hotelu Thermal, majitele ropovodů Mero a výrobce výbušnin Explosia devatenáct lidí. V průběhu jara má dojít na zeštíhlení dozorčích rad České exportní banky, pojišťovny EGAP a ČEZ.

Do plánu vlády Jiřího Rusnoka personálně přestavět dozorčí rady a managementy státních firem ale ještě může zasáhnout nastupující kabinet Bohuslava Sobotky. Lednové změny už proběhnou, ty únorové a pozdější by ale pravděpodobný příští ministr financí Andrej Babiš mohl zastavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…