Ministr Havlíček: Novela energetického zákona zatne tipec energošmejdům

15.09.2021 8:52

Poslanecká sněmovna schválila novelu energetického zákona, od příštího roku se tak spotřebitelé dočkají větších práv, povinnosti naopak přibudou dodavatelům energií a zejména energetickým zprostředkovatelům, nad kterými získá dohled Energetický regulační úřadu. „Novelu energetického zákona, právě kvůli praktikám energetických šmejdů, kterým je potřeba zatnout tipec, považuji za jednu z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu. Její schválení je úspěchem především pro spotřebitele,“ uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Ministr Havlíček: Novela energetického zákona zatne tipec energošmejdům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Havlíček, místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy

Od příštího roku se tak budou muset zprostředkovatelé registrovat na ERÚ. Registr bude veřejně přístupný a každý spotřebitel si bude moci jednoduše zkontrolovat, jestli zprostředkovatel, který se mu ozval, má potřebné oprávnění a splnil základní podmínky. 
 

Anketa

Jste pro povinné očkování seniorů proti covidu-19?

26%
71%
hlasovalo: 42409 lidí
„Novelu energetického zákona, právě kvůli praktikám energetických šmejdů, kterým je potřeba zatnout tipec, považuji za jednu z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu. Její schválení je úspěchem především pro spotřebitele. Lidé si mají nového dodavatele energií vybírat proto, aby uspořili na fakturách, ne proto, že se zúčastní netransparentní aukce, a pak jim někdo vyhrožuje mnohatisícovou pokutou. I když nejsem příznivcem přehnané regulace podnikání, takoví podnikavci nemají na trhu co dělat,“ říká Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu.
 
Energetické zprostředkovatele jako specifickou profesi zákon dosud vůbec neznal. Nemuseli se nikde zapisovat a neplatila pro ně žádná zvláštní pravidla.
 
„Do roku 2017 pro nás byli zprostředkovatelé okrajovým tématem. V roce 2018 už jim náležela více než polovina ze spotřebitelských stížností, tedy přes sedm tisíc ročně. Přitom zprostředkovatelé doteď nespadali pod náš dozor, takže další stížnosti se kupily na České obchodní inspekci nebo u spotřebitelských organizací. Můžeme jen odhadovat, kolik lidí energetickým šmejdům ve skutečnosti naletělo, za poslední tři roky to byly přinejmenším desetitisíce,“ upřesnil Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.
 
„Jsem rád, že se nám novelu povedlo protlačit ještě na sklonku volebního období této Sněmovny. Jinak by totiž hrozilo, že tu energetičtí šmejdi budou beztrestně působit další roky,“ ocenil také Patrik Nacher, předseda Podvýboru pro ochranu spotřebitele Hospodářského výboru Poslanecké sněmovny parlamentu České republiky.
 
 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…