Ministr Herman bez obalu napsal čtenáři, co si myslí o Okamurovi a SPD

12.11.2017 16:08

Z PROFILŮ Končící ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) odpověděl na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Vyjádřil se k volání hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka po vstupu do vlády s Andrejem Babišem (ANO). Jasně také napsal, co si myslí o Tomio Okamurovi a jeho hnutí SPD. Došlo i na velmi ostrou poznámku k výkupu vepřína v Letech, který stojí na místě tábora z druhé světové války.

Ministr Herman bez obalu napsal čtenáři, co si myslí o Okamurovi a SPD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Daniel Herman

Jasný vítěz voleb Andrej Babiš (ANO) rezignoval na sestavení většinové vlády a sestavuje vládu menšinovou. Alespoň zatím. Pokud jeho menšinová vláda v prvním pokusu nezíská důvěru, možná se ve druhém pokusu rozhodne pro vládu většinovou. Pokud se tak stane, pak by podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka měli lidovci uvažovat o vstupu do vlády. Politici přece jsou především od toho, aby hledali shodu.

Daniel Herman k tomu poznamenal, že na tento problém lze hledět z různých úhlů pohledů.

„Je to složitá věc, na kterou lze nahlížet z více úhlů pohledu. Pohled pana senátora Čunka je jednou z variant. Především je ale potřeba hledat většinový konsenzus v rámci strany. Volit varianty, které by se o podporu členské základny neopíraly, by neodpovídalo demokratickým principům, na nichž je KDU-ČSL postavená,“ zdůraznil Herman.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Vyjádřil také svůj názor na hnutí Svoboda a přímá demokracie, které vede Tomio Okamura. Podle Hermana je to hnutí ryze populistické, které získává popularitu nepřijatelným vyvoláváním strachu.

„Je to strana postavená na čirém populismu. Její představitelé pracují se strachem, který se snaží ještě více prohlubovat, aby pak mohli přicházet se záchranným řešením. Přesně toto mi před časem v Poslanecké sněmovně řekl předseda SPD T. Okamura, že musí nejprve lidi vystrašit, aby je následně mohl zachraňovat. Na tomto principu je založena jeho strategie,“ napsal Herman.

Demokratické strany podle ministra podobnou strategii nevyužívají a snaží se lidem vysvětlovat, že je dnešní svět zatížen problémy, které nemají lehké řešení. Úspěch Tomia Okamury ve volbách je podle Hermana výzvou pro demokratické politiky, kteří musejí lidem nabízet skutečná řešení problémů a vše lidem pečlivě vysvětlovat.

Nakonec se ministr Herman znovu vyjádřil k odkupu vepřína v Letech u písku. Lépe řečeno, poděkoval za názor voličky, která byla nejen vůči Hermanovi velmi tvrdá.

„Dobrý den, v televizi jsem viděla příběh asi 12let. chlapce, který následkem úrazu přišel o obě ruce. Má jakési dostupné protézy, ale testovali na něm novou protézu, která je daleko lepší, může se s ní lépe najíst, a dokonce i hraje na pozoun! Jenomže protéza stojí 2 miliony a jeho rodiče je nemají, tak mu protézu zase vzali!!! Budou žádat Konto bariéry o pomoc!!! Vláda, jejímž jste členem, cpe nějakým milionářům další stovky milionů za vepřín a lůza aby prosila o milodary!!! Ty peníze, které cpete multimilionářům, jste vydřeli z obyčejných lidí, z takových, jako jsou rodiče toho chlapce!“ rozčílila se žena.

Další otázky a odpovědi naleznete zde.

Jenže čtenářka tím ještě neskončila. „To může vláda sama o sobě nacpat 450 milionů někomu do chřtánu a potřební se musejí doprošovat nějaké sbírky?! Celé tohle je schované za starostí o Romy, mediální masáž k tomu ap. Vám nestačí, že my, lůza, musíme platit církevní restituce, ještě se musejí rodiče toho chlapce doprošovat! Nedávno jsem podávala podobný dotaz a ani se tady neobjevil!“ pokračovala v kanonádě volička.

Herman poděkoval ženě za vyjádření názoru.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …