Ministr Herman odpovídal čtenářům. Opět došlo na Sudeťáky i jeden zcela mimořádný projekt

04.02.2017 21:33

Z PROFILŮ Na otázky, které se nashromáždily na jeho profilu na serveru ParlamentníListy.cz, odpovídal dnes večer ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Ministr Herman odpovídal čtenářům. Opět došlo na Sudeťáky i jeden zcela mimořádný projekt
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Ministr kultury z KDU-ČSL Daniel Herman

První dnes zodpovězená otázka se týkala toho, proč potřebuje koncert klasické hudby, v němž bude účinkovat Plácido Domingo, dotaci osm milionů korun. „Dotace 8 mega na dva komerční koncerty, to je síla! Kolik tam bude diváků a kolik bude příspěvek na jednu vstupenku? To jsou koncerty pro nějaké sociálně slabé občany, kteří nemají na vstupné? Nebylo by lepší, kdyby se ty peníze daly na postižené děti a na koncert se udělala sbírka víček?“ ptal se čtenář. „Jedná se o zcela mimořádný projekt, který připomene vazby Wolfganga Amadea Mozarta k Praze a 230. výročí uvedení opery Don Giovanni ve Stavovském divadle. Za tímto projektem stojí jedna z největších hudebních osobností současného světa, Maestro Plácido Domingo. Tento projekt bude nejen svátkem Mozartovy hudby v Praze, ale upoutá na naše hlavní město i zájem světové veřejnosti a napomůže tak Praze stanout opět na špici kulturních metropolí světa,“ vysvětlil Herman.

„Pane ministře, nemáte v sobě pocit hanby, jakým způsobem se podbízíte Sudeťákům? Copak nemáte špatné svědomí vůči lidem zavražděným v koncentračních táborech?“ zajímalo dalšího čtenáře. „Obávám se, že jste nepochopil zásadní sdělení mého postoje. Totiž, že nelze směšovat etnickou a politickou identitu. Tedy, nelze vinit všechny československé Němce ze zločinů, kterých se řada příslušníků tohoto etnika dopouštěla. A věřte, že o nacistických zločinech vím, i díky historii vlastní rodiny, opravdu hodně. Nevím, proč bych měl mít pocit hanby? V souladu s naší zahraniční politikou se snažím o pravdivé vyrovnávání se s dědictvím minulosti, což ke kultuře národa patří,“ vysvětlil Herman svůj postoj k sudetským Němcům.

Další dotaz směřoval k tomu, zda si myslí, že se KDU-ČSL dohodne s hnutím STAN. „Jsem zastáncem dialogu a spolupráce. Když jsou lidé schopni spolupracovat, je to přidanou hodnotou společného díla. Vznik moderní konzervativní nesocialistické platformy se jeví jako zajímavá alternativa naší politiky. Jednání však ještě nejsou ukončená,“ upřesnil.

Další čtenář si myslí, že by se do pomoci syrským křesťanům mohla zapojit KDU-ČSL či Charita.

„Česká katolická charita se aktivně na pomoci křesťanům v Sýrii podílí. KDU-ČSL charitativní aktivity určené potřebným lidem podporuje, bez ohledu na jejich náboženské vyznání,“ odpověděl Herman.

Čtenář, který se podepsal jen jako „mravenec-99“ se ptal na to, co by říkal, kdyby koalice KDU-ČSL a STAN získala ve volbách pouhých 9,9 % hlasů a do Poslanecké sněmovny by se nedostala. „Není to z Vaší strany zbytečný risk?“ zajímalo čtenáře. „To by samozřejmě bylo pro nás nepříjemné. Jednak ale věřím, že se tak nestane, jednak stále probíhá celá řada jednání, jejichž cílem je co nejlepší volební výsledek,“ odpověděl Herman.

  • Celé znění otázek a odpovědí najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…