Ministr Herman se zastal muslimů. Jejich víra prý není zvrácená

16.09.2015 9:20

Máme morální a praktickou povinnost imigranty přijímat, nebo to znamená ohrožení pro naši civilizaci? Zamýšlel se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). V této otázce dle něj nepomůže nic jiného nežli zdravý rozum spojený s morálkou. V komentáři pro Lidové noviny Herman vysvětlil, co tím myslel.

Ministr Herman se zastal muslimů. Jejich víra prý není zvrácená
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Daniel Herman

Podle ministra kultury a laicizovaného katolického kněze je třeba v debatě o uprchlících rozlišovat dvě věci – humanitární stránku problému a střet mezi naší kulturou a islámem.

Pokud jde o samotné běžence, ve vypjaté době, kdy jim jde o život, se dle Hermana nemůžeme ptát na něčí náboženství. To by prý odporovalo univerzalitě lidských práv. Na náboženství se můžeme ptát až tehdy, kdy půjde o lidi, kteří by se měli integrovat do západní společnosti. Ani tam by nás to ale z politického a občanského hlediska nemělo dle Hermana zajímat do doby, než nastane problém, tedy když se něčí náboženské a kulturní zásady a praktiky dostanou do konfliktu s našimi zákony.

V otázce islámu zastává Herman stanovisko, že islám není ze své podstaty zvrácený, jak se domnívají někteří jeho odpůrci, neb prý ze své podstaty není zvrácené nic. Ministr kultury ovšem připouští, že islám může být kvůli svému vývoji snadnějším nosičem násilí a netolerance. Na tomto místě Herman připomíná, že křesťanství má za sebou také dobu násilí, mučení a lámání svědomí. „Argumentovat tím, že to byly jen odchylky, ale ideál byl správný, připomíná ujišťování komunistů, že teď už to budou určitě dělat správně,“ říká k tomu laicizovaný katolický kněz.

V islámu bychom tudíž dle jeho názoru měli podpořit umírněné síly. Herman argumentuje tím, že na světě žije miliarda muslimů, a kdyby byla jejich víra od základu zvrhlá, vypadal by prý svět o dost hůře než dnes.

V diskuzi o „agentech“ Islámského státu rovněž apeluje ministr kultury na zdravý rozum a oproštění se od hysterie. Kdyby chtěl IS v Evropě způsobit velké škody, stačilo by mu prý provést několik teroristických útoků. Na ty však prý nepotřebuje posílat statisíce běženců. Stačí mu ukázat prstem na nějakého mladého vykořeněného muslima žijícího v Evropě, popř. na zmatené konvertity či konvertitky. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…