Ministr Jurečka sháněl nezaměstnané, aby jim dal práci. Nechtějte vědět, jaký je výsledek

02.06.2014 15:13

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) si na svém Twitteru postěžoval, že je v Ústeckém kraji potřeba přijmout 40 pracovníků na práci v lesích. Přihlásilo se jich ale jenom šest. Jurečka přitom poukázal na skutečnost, že v Česku je přes 620 tisíc nezaměstnaných. S řešením přišel bývalý náměstek ministra vnitra Michal Moroz.

Ministr Jurečka sháněl nezaměstnané, aby jim dal práci. Nechtějte vědět, jaký je výsledek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marian Jurečka

"V ČR je pres 620 000 nezaměstnaných, již půl roku potřebujeme v Ústeckém kraji přijmout 40 lidí na práci do lesů, zatím se přihlásilo 6."

Pod příspěvkem Jurečky se objevila řada reakcí. „Pokud je ta nabídka ve stylu: celodenní dřina v lese za 14000,- hrubého, nedivím se... Vhodná motivace: metr kubický dřeva k platu,“ navrhl v žertu jeden z komentátorů.

Stačilo by prosadit povinnou práci pro nezaměstnané jako novelu Ústavy

Vyjádřil se ale také bývalý náměstek ministra vnitra Michal Moroz: „Stačí začít tím, že zákon o povinné práci pro nezaměstnané prosadíte znovu, ale jako novelu Ústavy, aby vám ho ÚS znovu nezamítl.“

Moroz by se poté zabýval i koncepcí sociálního pojištění. „Ale pro začátek bych ústavním zákonem odlišil existenční a sociální minimum,“ navrhl v komentáři pod tweetem Mariana Jurečky.

Počet nezaměstnaných v ČR od ledna klesá

Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla o 0,4 bodu na 7,9 procenta. Bez práce bylo 574.908 lidí. V březnu podíl nezaměstnaných činil 8,3 procenta a bylo jich 608.315. Pokles nezaměstnanosti významně ovlivňují sezonní práce, postupné oživování české ekonomiky a také živnostníci, kteří začínají po zimní přestávce obnovovat svou činnost. Tento trend by měl podle Úřadu práce pokračovat i v dalších měsících. Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla hodnoty 8,6 procenta a bez práce bylo tehdy 629.274 lidí, nejvíc v historii ČR.

reklama

autor: vfe

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…