Ministr Mládek dnes jednal s nositelkou Nobelovy ceny Su Ťij

31.10.2016 19:42

Barmská ministryně zahraničí a laureátka Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij, která je hlavní představitelkou demokratických změn v zemi, přijala dnes v hlavním městě Neipyijtu českého ministra průmyslu a obchodu Jan Mládka (ČSSD). Do Barmy přicestoval na třídenní pracovní návštěvu v čele podnikatelské mise Svazu průmyslu a dopravy ČR, informovalo tiskové oddělení ministerstva průmyslu a obchodu.

Ministr Mládek dnes jednal s nositelkou Nobelovy ceny Su Ťij
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Mládek při jednání nabídl Barmě spolupráci mimo jiné v oblasti energetiky a zpracování potravin a zemědělství. Ta by podle Su Ťij měla být cílená a v případě potravinářství stojí především o udržitelný rozvoj. Za inspirativní považuje v tomto směru země, jakými jsou například Nový Zéland nebo Kanada. Vysoký potenciál spolupráce může spočívat také v budování robustnější energetiky nebo komunikačních sítí.

„Cílem této cesty je navázat na tradiční hospodářské vztahy a rozvinout obchodní spolupráci se zemí, která byla naším dlouholetým tradičním partnerem, a jsem přesvědčen, že otevírající se barmská ekonomika je pro nás velmi zajímavou příležitostí,“ citovalo ministerstvo ve své tiskové zprávě Mládka. Ve druhé polovině minulého století patřila Barma pro Prahu k nejvýznamnějším obchodním partnerům v jihovýchodní Asii.

„Velké příležitosti ke spolupráci České republiky a Barmy spatřuji mimo jiné v projektech geologického mapování, průzkumu ložisek nerostných surovin a jejich přípravě k využití. Další oblast představují dodávky strojů a zařízení, zemědělské techniky, technologií pro energetiku, dopravní infrastrukturu, vybavení nemocnic a podobně,“ řekl také Mládek k sérii jednání s dalšími barmskými představiteli.

Ministr obchodu Than Myint projevil zájem o účast na českých veletrzích, například na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. „Pro Barmu by to byla vhodná příležitost najít zajímavé partnery pro jeho další průmyslový rozvoj a seznámit se s nejmodernějšími technologiemi,“ řekl Mládek.

V úterý se česká mise přesune do bývalého hlavního města Rangúnu, kde se mimo jiné uskuteční slavnostní prezentace traktoru Zetor. Právě tato značka se v této zemi v minulosti vyráběla a současní majitelé společnosti ji sem chtějí exportovat. V Rangúnu také proběhne podnikatelské fórum, na kterém se představí zástupci českého strojírenství, agroprůmyslu, energetiky, zdravotnictví a farmacie, potravinářství i technického vzdělávání.


 

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …