Ministr Staněk naznačil, proč na něj umělci uspořádali lynč: Zrovna se chystá nové rozdělení dotací...

17.05.2019 16:20

Dosluhující ministr kultury Antonín Staněk oznámil, že ke konci května podá demisi. V rozhovoru pro Právo však překvapivě uvádí, že ho pravděpodobně nepoložily spory po odvolání Jiřího Fajta z čela Národní galerie Praha, ale spíše odpor proti chystaným změnám v rozdělování dotací.

Ministr Staněk naznačil, proč na něj umělci uspořádali lynč: Zrovna se chystá nové rozdělení dotací...
Foto: archiv
Popisek: Antonín Staněk (ČSSD)

Předseda ČSSD Jan Hamáček ocenil Staňkovu demisi, dosluhující ministr se domnívá, že se však Hamáček dostal pod velký vnitrostranický tlak a možná i pod palbu kritiky jeho odpůrců. „Výzvu k odstoupení respektuji. Nepřeji si, aby měl někdo pocit, že nevyhověním požadavku poškozuji stranu, nebo se stavím proti jejímu vedení,“ podotkl. Jestli demisi přijme i prezident si netroufá odhadovat.

Ministerstvo kultury připravuje už řadu let zásady o postavení národních kulturních institucí a jejich financování. František Cinger z deníku Právo, proto položil otázku, jestli právě tyto změny nemají nějakou souvislost s tím, proč je chtěno, aby ministerské křeslo opustil. „Možná jste trefil pověstnou hlavičku hřebíčku,“ nevyvrátil Staněk novinářovu domněnku.

Staněk tak soudí podle toho, co vše se teď okolo něj děje, že vlastně už ani nejde o odvolání pana Fajta, ale o nenávistnou až lynčující kampaň dehonestující ministra. „Jsem stále víc přesvědčen, že je třeba všechny mé kroky zpochybnit. Všichni domnělí nedotknulní, napojení na penězovody rozpočtu ministerstva kultury, příjemci dotací a pobídek se zděsili z toho, co ministerstvo připravuje,“ míní Staněk.

„Zatáhli proto za ruční brzdu a rozhodli se zničit ministra,“ nabídl svůj pohled na celou situaci odcházející ministr svýma očima. Přiblížil, že na ministerstvu připravují zákon o národních kulturních institucích, který by byly nezávislé na ministerstvu. „Chceme mezi ně postavit onu garanční radu, aby nebyl přimý politický vliv,“ popisuje ministr.

„Avizoval jsem transformaci Státního fondu kultury. Některé komise pracují bezvadně, ale na jiné tu máme desítky stížností,“ řekl s tím, že všechny musí prověřovat. „Pan Václav Marhoul odcházel ze schůzky se mnou nespokojen. Chtěl navýšit filmové pohádky o 800 milionů korun. Já ale nemám jen filmaře,“ připomněl Staněk a poukázal na čtyřicet tisíc památkových objektů, dědictví našich předků, kreté také chtějí peníze.

„Když se Marhoul loučil, řekl, že se občanská společnost postaví proti mně, a to dodržel. Témat, které jsem otevřel a chtěl je učnit transparentní, bylo tolik, že se té kampani nedivím,“ dodal Staněk na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …