Ministr Stropnický sepsul EU kvůli uprchlíkům: Je nemotorná a pomalá

22.06.2015 19:20

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) zavítal do pondělního Interview ČT24. Nebral si servítky, především pokud mluvil o uprchlické vlně mířící do EU. Šéfovi resortu obrany se zdá, že EU dělá jen prázdná gesta, je nemotorná a pomalá. Humanitárním uprchlíkům bychom podle jeho názoru měli pomoci, ale nesmíme zapomínat, že se může zhoršit situace na Ukrajině, což by nás ovlivnilo.

Ministr Stropnický sepsul EU kvůli uprchlíkům: Je nemotorná a pomalá
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Martin Stropnický

Hned v úvodu poznamenal, že EU prozatím jaksi odkládá skutečné řešení situace s uprchlíky. Pokud chceme zatím jen mapovat situaci, tak ta už je podle ministra v podstatě zmapována. „Je zaděláno na možnosti vysoké korupce, mohou v tom být zapojeni např. někteří italští celníci,“ naznačil ministr s tím, že není jediný, kdo si to myslí. „To, co dělá EU, je nemotorné a pomalé. Dělá to na mě dojem, že jde jen o gesta,“ posteskl si šéf resortu obrany. Prý ho to vůbec netěší, protože se počítá mezi příznivce EU, ale přehlížet toto nelze.

Musíme si však také říci, že bychom měli pomáhat matkám s dětmi, které zahrnujeme pod humanitární případy. Během balkánské krize jsme prý také pomohli tisícům lidí, kteří pobývali na našem území, takže víme, že dnes můžeme pomoci i dalším, ačkoli nesmíme zapomínat, že jsme v jiné situaci. Tehdy např. neexistoval Islámský stát.

„Když se podíváte na ty zoufalce, kteří vyskákají ze člunů a co? To je chcete poslat zpátky? Vždyť je ti pašeráci postřílejí,“ konstatoval šéf Ministerstva obrany. Ovšem pozor, musíme myslet také na to, že se může rapidně zhoršit situace na Ukrajině a může dojít k pohybu statisíců uprchlíků. „A kam potom půjdou, do Španělska? Ne, k nám půjdou,“ poznamenal ministr.

Armáda a vláda

Ministr se vyjádřil i k české armádě. V dlouhodobé koncepci prý Stropnický usiluje o to, abychom byli schopni bránit sami sebe. Samozřejmě že nám v případě ohrožení přijdou na pomoc spojenci, ale v první řadě musíme být schopni bránit sami sebe.

Pár slov nakonec padlo také na útok, jemuž musela nedávno čelit ministrova rodina. V minulosti prý dostával nepříjemné anonymy, ale tohle je poněkud jiná situace. V tuto chvíli prý probíhá vyšetřování.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…