Ministr Ťok na Primě: Že je Babiš nějaký démon? Absurdní! Podívejte se, co dělá Kalousek

06.11.2016 12:21

V nedělní Partii televize Prima proti sobě zasedli ministr dopravy Dan Ťok (ANO) a poslanec a předseda STAN Petr Gazdík. Svorně kritizovali sociální demokracii Bohuslava Sobotky. Pak se do sebe pustili kvůli Číně a Andreji Babišovi. Vzkaz dostal i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Ministr Ťok na Primě: Že je Babiš nějaký démon? Absurdní! Podívejte se, co dělá Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy Dan Ťok

Předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) před několika dny oznámil, že sáhne k rekonstrukci vlády, protože někdejší ministři jsou unavení. Podle Ťoka to ale není právě nejlepší způsob, jak činit personální změny. „Chci-li udělat změnu, tak to nejdřív oznámím tomu, kdo má být vyměněn, a pak teprve to oznámím veřejnosti. Ale všichni jsme nahraditelní,“ konstatoval šéf resortu dopravy.

Petr Gazdík má za to, že premiér spustil jen mediální humbuk. „(Jan) Mládek působí unaveným dojmem a ministerstvo průmyslu a obchodu pod jeho vedením příliš nevzkvétá. Souhlasím ale s ministrem Ťokem, že ‚rychlost‘, s jakou má ke změnám docházet, ukazuje spíše na mediální humbuk,“ zaznělo z úst Petra Gazdíka.

Následně otevřeli téma vzájemných vztahů s Čínou. Tady Gazdík nešetřil ostrými slovy. „To zásadní, co budeme chtít slyšet, je, jestli už jsme nějakou poloprovincií Číny, nebo jsme ještě svobodnou zemí... Protože Čína nám evidentně chce něco diktovat.“ My máme dobré vztahy i s Japonskem nebo s Tchaj-wanem, který u nás mimochodem investuje mnohem víc než Čína, ale nekladou si podobné politické požadavky,“ rozčílil se Gazdík.

Ťok kontroval, že Čína je velmi citlivá na otázku celistvosti státu a my bychom měli celistvost tohoto státu ctít stejně, jako ji ctí jiné státy. Člen vlády chápe, že opozice toto téma „využívá ke svému zviditelnění“, ale jinak zase o tolik nešlo.

„Já jsem byl na vládě, když pan Herman informoval ostatní členy vlády o tom, že se sejde s dalajlámou a že se s ním sejde jako soukromá osoba. Kdyby se to stalo takto, tak jsme tady podle mého názoru nic neřešili,“ zaznělo z úst šéfa resortu dopravy na adresu Daniela Hermana.

Pár slov padlo i k akci na Staroměstském náměstí. Gazdík byl jedním z organizátorů této akce, ale před kamerami důrazně odmítl, že by zneužíval naštvanosti lidí. Pokud tu jsou nějací naštvaní lidé, je tu vláda od toho, aby tuto naštvanost mírnila. Ťok s Gazdíkem v této otázce souhlasil, ale obratem dodal, že státní svátek České republiky patří všem občanům tohoto státu.

Šéf Starostů k tématu doplnil, že zakázal předčítání prohlášení o „týdnech neklidu“ pánů Bartošky a Dyka. „Byl jsem to já, kdo zakázal, aby pánové Bartoška a Dyk přečetli své prohlášení o nepokojích,“ prozradil Gazdík. Ať už si o iniciativě o týdnech neklidu myslí to či ono, nezdálo se mu správné, aby byli lidé při státním svátku vyzýváni k neklidu. Podstatnější je si říci, v jaké zemi chceme žít. „Bylo to shromáždění, které bylo velmi pokojné, a tím hlavním  poselstvím mělo být to, že každý musí začít sám u sebe, pokud chceme v této zemi něco změnit,“ podotkl Gazdík.

Na přetřes přišel i návrh Miroslava Kalouska k vytvoření jednotného pravicového bloku, který bude třeba ustavit, pokud chtějí pravicové strany uspět proti šéfovi hnutí ANO Andreji Babišovi. Ťok se tomuto nápadu vysmál.

Říct, že tím největším ďáblem politiky je hnutí ANO v čele s Andrejem Babišem, je přece absurdní. „Já bych svým politickým kolegům doporučil, aby se podívali do zrcadla a řekli si, co oni udělali pro tuto zemi,“ vypálil Ťok s tím, že spojování se proti „démonovi Babišovi“ nikam nepovede. Gazdík se s Ťokem v této otázce shodl. Ačkoli tím prý nechce říct, že odmítá návrh předsedy TOP 09 Miroslava Kalouska na založení jednotného pravicového bloku proti Andreji Babišovi, zdůrazňuje, že má takový blok vzniknout pro nějaký pozitivní cíl, a ne proti někomu.

Nakonec došlo i na výběr mýta v Česku a na tendr, z něhož měla vzejít firma vyrábějící registrační značky. Ačkoli je šéf resortu dopravy opakovaně kritizován za to, že nezvládl situaci kolem mýta, sám považuje za nejdůležitější, že je mýto vybíráno. Pokud jde o tendr na registrační značky, ministr si posteskl, že má poněkud vyprázdněné ministerstvo, chybějí mu tam někteří odborníci. Je však rád, že se ministerstvu podařilo dosáhnout poměrně příznivé ceny za jednu značku, která činí 45 korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…