Ministr kultury Šmíd odmítá zdaňovat cirkevní restituce. Neměli bychom prý otevírat již uzavřené věci

24.01.2018 22:15

Ministr kultury v demisi Ilja Šmíd se v ČT vyjádřil, že odmítá zdanění finančních náhrad církevních restitucí. S penězi určenými na výplatu finančních náhrad v rámci restitucí by mohla do rozpočtu ministerstva financí přijít i každoroční suma určená na výplatu duchovních.

Ministr kultury Šmíd odmítá zdaňovat cirkevní restituce. Neměli bychom prý otevírat již uzavřené věci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Ilja Šmíd

Ministr Ilja Šmíd návrh o převedení plateb z jednoho resortu na druhý vítá, trvá však na tom, že jeho úřadu zůstane další agenda týkající se církví.

„Myslím, že bychom se neměli k věcem, které jsou jednou schválené, vracet. Jsem proti zdanění,“ reagoval Šmíd na návrh na zdanění, se kterým přišli komunisté a podpořila jej menšinová vláda Andreje Babiše. Peníze určené na platy duchovních jsou stejně jako finanční náhrada součástí rozpočtu ministerstva kultury. Podle informací serveru Novinky.cz spolu s restituční splátkou činí tyto výdaje zhruba tři a půl miliardy korun ročně. O ty by se snížil rozpočet ministerstva kultury.

Původní zdroj ZDE.

S převodem na resort financí podle Šmídových slov souhlasil i jeho předchůdce Daniel Herman. „Bude ale předtím nutné upravit kompetenční zákon,“ řekla mluvčí ministerstva kultury Simona Cigánková. Od doby přijetí zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi se státní příspěvek na činnost církví snižuje. Jeho vyplácení má skončit v roce 2030, pak se církve od státu odloučí. V loňském roce šlo na platy duchovních přibližně 1,3 miliardy korun. Suma je každým rokem nižší o pět procent.

Církve, které se státem uzavřely dohodu ke konci loňského roku, obdržely pátou splátku finanční náhrady. Z přibližně 59 miliard korun, které se stát zavázal vyplatit, byla zaplacena jedna šestina, tedy přibližně přes deset miliard korun.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…