Ministr školství chce jednat s hejtmany o změně financování škol

18.01.2013 15:49 | Zprávy

Ministr školství Petr Fiala chce jednat s představiteli krajů o změně financování školství. Nově by všechny kraje měly dostávat stejnou sazbu za žáka konkrétního oboru. Nyní se obnos liší, a v různých krajích je proto různá úroveň školství, řekl ČTK Fiala. Kraje vytvoří komisi, která bude s ministerstvem o změně podmínek od začátku února jednat. Shodli se na tom dnes představitelé krajů s ministrem na schůzce v Židlochovicích u Brna.

Ministr školství chce jednat s hejtmany o změně financování škol
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala, ministr školství

Financování regionálního školství je dané úpravou celostátních a následně regionálních normativů. "Nyní víme, že žáci a studenti dosahují v různých krajích různých výsledků. Tento stav je nepřijatelný. Budeme vytvářet pro žáky a studenty ve všech krajích stejné finanční podmínky," řekl po jednání s hejtmany Fiala. Nepřípustné podle něj je, aby v rámci ČR fungovalo 14 různých autonomních školských soustav, které nabízejí různé úrovně vzdělání.

Podle ministra je vidět, že hejtmani mají o řešení situace zájem

Podle předsedy Asociace krajů a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška (ČSSD) chtějí představitelé krajů s ministerstvem dospět k dohodě, která bude fungovat dlouhodobě a překlene i další volby. "Myslíme si, že regionální školství potřebuje pevný rámec, a to jak legislativní, tak i finanční," řekl Hašek.

Podle ministra je vidět, že hejtmani mají o řešení situace zájem a k prvním výsledkům jednání o novém systému financování by společně mohli dospět už v první polovině tohoto roku. "Nejdůležitější v novém modelu bude odstranění nerovností, aby všichni žáci měli stejné podmínky," zdůraznil Fiala.

Hejtmani s ministrem jednali i o jiných problémech školství. Shodli se například v tom, že je dobré, aby do středního a učňovského školství vstupovali podnikatelé.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

porodnost

Paní Schillerová, nemyslíte, že alfou a omegou zvýšení porodnosti je kromě toho, co píšete hlavně zvýšení životní úrovně občanů ČR a zvýšení mezd? A jestli si to myslíte, máte i plán, jak toho docílit? A co jste proto udělali dosud - třeba za období, kdy jste byli ve vládě a třeba vy sama jste byla ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

19:08 „Rakušan na funkci nemá.“ Střelba v Praze, odkryty detaily. Důvěra v ministra otřesena

MF Dnes zrekonstruovala z policejních dokumentů velice podrobně tragickou událost střelby na Filozof…