Ministr zdravotnictví: Za zrušené poplatky dostanou nemocnice náhradu

07.03.2014 10:50

Ve snaze zlepšit finanční situaci zdravotnických zařízení zvýší stát od poloviny letošního roku platby zdravotního pojištění za státní pojištěnce. Po jednání grémia ČSSD to na krátkém setkání s novináři oznámil ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Vláda také připraví návrh, který má podpořit zájem mediků o pediatrii. Lékařů se specializací na dětskou medicínu totiž stále ubývá.

Ministr zdravotnictví: Za zrušené poplatky dostanou nemocnice náhradu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Na zmíněném briefingu zaznělo, že státní nemocnice skončily loni ve ztrátě jedné miliardy korun, krajské nemocnice ve ztrátě 1,6 miliardy. Další zhoršení přinese výpadek příjmů z poplatků za hospitalizaci, který byl zrušen od letošního ledna.

Zvýšení plateb státu za státní pojištěnce by mělo zvýšit příjmy zdravotnictví o dvě miliardy. Podle Němečka by nemocnice měly tyto finance dostat poměrně rychle, polovinu zmíněné sumy již v červenci, druhou polovinu v říjnu.

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková uvedla, že je alarmující stav, kdy průměrný věk dětských lékařů je 57 let.  Proto se budou hledat možnosti, jak zvýšit zájem mediků o studium dětského lékařství.

Nedostatečná síť dětských pohotovostí se bude řešit

Za velký problém Gajdůšková považuje také řídkou síť dětských pohotovostí. „Budeme muset vymyslet, jak zajistit pohotovostní služby, případně výjezdy záchranek, či zavést jiný systém, jak pomoci rodičům, když dítě onemocní,“ uvedla Gajdůšková.  

Němeček chce zjednodušit a zlepšit další vzdělávání lékařů. Podle něj se v posledních letech vytvořily velké bariéry k dalšímu vzdělávání lékařů. To je prý extrémně dlouhé. Ilustroval to na příkladu své ženy, popáleninové specialistky. V současnosti se může lékař popáleninovým specialistou stát až osm let po absolutoriu na lékařské fakultě. Řešit problematiku dalšího vzdělávání lékařů chce proto řešit za účasti odborné veřejnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…