Ministři s hejtmany proberou možnosti zvýšení kapacit ubytování pro uprchlíky

13.03.2022 6:30

Ministři dnes na večerním on-line jednání s hejtmany proberou možnosti zvýšení ubytovacích kapacit pro uprchlíky z Ukrajiny.

Ministři s hejtmany proberou možnosti zvýšení kapacit ubytování pro uprchlíky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kongresové centrum

Jednat budou i o požadavku na zvýšení 180korunového příspěvku na ubytování za den, který má za nedostatečný asociace poskytovatelů ubytování, a o výši příspěvku na ubytování v domácnostech. Proberou i mechanismus, podle nějž by část uprchlíků, kteří míří především do Prahy a Brna, převzaly méně vytížené kraje.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) chce také apelovat na státní organizace, má za to, že využity jsou zatím jen dvě třetiny jejich ubytování. Nařízením vlády by chtěl uložit obcím s rozšířenou působností, aby poskytly informace, nakolik mají vytíženy kapacity nouzového ubytování, které definují jejich krizové plány.

I kdyby byla všechna zmíněná opatření využita, dojdou podle Rakušana kvalitnější ubytovací místa v Česku do dvou tří týdnů. Po tělocvičnách by pak došlo na výstavbu humanitárních táborů pro uprchlíky. Česko proto v sobotu požádalo EU pro poskytnutí 25 modulárních základen, ve kterých by bylo možné ubytovat 50.000 uprchlíků.

Podle údajů hasičů bylo od počátku invaze Ruska na Ukrajinu v Česku zaregistrováno přes 102.000 uprchlíků, ale reálný předpoklad počtu uprchlíků v Česku je 200.000. Nejvíce lidí, asi 30 procent, registruje Praha. Na pokraji kapacit je podle Rakušana také Středočeský kraj a Brno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…