Ministryně Hanáková: Měla jsem několik úspěchů, tak proč bych měla odcházet?

14.02.2013 16:21

Ministryně kultury Alena Hanáková, která v posledních dnech sklízí tvrdou kritiku za nedostatek peněz na živou kulturu, svou práci brání a po jednání vedení Starostů a nezávislých, za něž je ve vládě, cítí podporu tohoto hnutí. Ministři by se podle ní ve vládě neměli měnit jen proto, že ubývají peníze na jejich resort.

Ministryně Hanáková: Měla jsem několik úspěchů, tak proč bych měla odcházet?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně kultury Alena Hanáková

Hanáková navíc prý peníze, kvůli kterým se iniciativa Zachraňme kulturu 2013 chystá demonstrovat, na podporu živého umění uvolní. "Našly se všechny peníze, které jsme slíbili. Slovo, které jsem dala těm lidem, se kterými jsem jednala a komunikovala z oblasti živého umění, jsem dodržela. A to je celé," řekla v rozhovoru pro iDnes.cz.

Sama by více peněz v kultuře uvítala, ale to záleží na ministerstvu financí, potažmo státu a vládě. Pokud by dané orgány finanční prostředky našly, bude prý první, která je ocení.

"V této chvíli, vzhledem k tomu, že jsme vláda rozpočtové odpovědnosti, se dělají kroky, které jsou nepopulární a které stejným způsobem jako ostatní ministerstva postihují i ministerstvo kultury. K mé lítosti. Byla bych raději, kdyby v tomto období, kdy já jsem ministryní, měla kultura tolik peněz, které by si lidé přáli, zasloužili a také je dostali," vysvětluje Hanáková.

Zatím se prý ve své funkci necítí být ohrožena, ačkoli noviny opakovaně píší o tom, že by mohla být odvolána a že ji v médiích anonymně kritizují politici z TOP 09.

Cítí podporu z vedení STAN

"Říkáte správně, že to jsou anonymní zdroje. Oficiálně o tom se mnou nikdy nikdo nemluvil. Já jsem přesvědčena, že práce, která se na ministerstvu kultury dělá, je dobrá práce. Není to práce proti kultuře, je to práce pro kulturu a myslím, že ministerstvo by si zasloužilo větší podporu kulturní obce," říká Hanáková. "Nemám vůbec pocit, že by se ministři měli neustále střídat jen proto, že prostě holt ubývají peníze," dodává.

Ve čtvrtek dopoledne proběhlo jednání předsednictva Starostů a nezávislých. Ministryně cítí jejich podporu. "Nevím o tom, že by vedení Starostů a nezávislých mělo pocit a potřebu výměny 'svého' ministra. Takže ne, ta podpora tady je. A pokud se o mně negativně vyjadřují anonymní zdroje, bylo by dobře, kdyby tyto zdroje nebyly anonymní. Já se nestydím za svá vyjádření, sděluji je veřejně. Bylo by dobře, kdyby ti, kdo mě anonymně kritizují, se také vyjádřili veřejně," vzkazuje Hanáková.

Sama o své rezignaci rozhodně neuvažuje, ačkoli se objevily například i informace, že bývalý šéf České televize Ivo Mathé jednal o tom, že by ji mohl ve vládě nahradit. "Já jsem nemluvila s panem Mathé ani s nikým jiným o takové věci. Upřímně řečeno, já nebudu utíkat jen proto, že je na mě vyvíjen tlak. Stojím za svou prací, za tím, co dělám. Těch úspěchů na ministerstvu kultury bylo několik, není to tak, že bychom tam jenom seděli a koukali se na sebe. Nemám potřebu ani pocit, ani důvod, o něčem takovém přemýšlet," uzavřela ministryně kultury Alena Hanáková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …