Ministryně Nováková pro PL: Vadí mi, že máme jedny z nejdražších dat v Evropě

19.02.2019 16:48

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková v pořadu 168 hodin na České televizi prohlásila, že za drahá mobilní data si mohou Češi sami tím, že je málo využívají, a operátoři tedy nevidí důvod je zlevnit. Tato slova odstartovala řadu reakcí. Ministryně pro ParlamentníListy.cz uznala, že její slova byla přinejmenším nešťastná, ale hlavně vytržená z kontextu. Vysoká cena dat jí vadí stejně jako všem ostatním.

Ministryně Nováková pro PL: Vadí mi, že máme jedny z nejdražších dat v Evropě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marta Nováková, ministryně průmyslu a obchodu

„Především musím na úvod zdůraznit, že bylo, je a bude mou prioritou (a prioritou vlády) dosáhnout snížení ceny za mobilní data pro spotřebitele. Na tom se nic nemění. Nikdo mě nemůže podezírat z toho, že tady obhajuji operátory. Vadí mi, stejně jako lidem, že máme jedny z nejdražších dat v Evropě. Vyjádření, které odvysílal pořad „168 hodin“, bylo z mé strany přinejmenším nešťastné, nicméně především bylo vytrženo z kontextu. Na otázku ‚Co může tedy vést ke snížení cen dat?‘ jsem kromě mnoha jiných argumentů uvedla také ‚objem/množství využívaných dat‘. Na straně operátorů zaznívají argumenty, že vybudování a provoz sítí je stojí miliardy, a pokud sítě nejsou dostatečně využívány, projeví se to na ceně datových přenosů, tj. že své náklady rozpočítají na objem prodaných dat. Na trhu však není zřetelná snaha operátorů získávat zákazníky a přesvědčovat je, aby využívali víc dat. Přesvědčovat je musejí především cenovou nabídkou. Řečeno srozumitelně – musejí zlevnit. Také v této oblasti jsme vyzvali ČTÚ, aby tyto informace prověřil,“ řekla nám ministryně Nováková. 
 
 
Je zřejmé, že hlavním důvodem vysokých cen je nedostatek konkurence na českém telekomunikačním trhu a velká podobnost cen jednotlivých operátorů, kteří si stěžují, že výstavba sítí je příliš drahá. „V této oblasti děláme maximum. Přijali jsme řadu praktických opatření, která fakticky náklady na výstavbu sítí snižují,“ připomíná Nováková. 
 

Anketa

Věříte publicistickým pořadům České televize?

3%
97%
hlasovalo: 12390 lidí
 
MPO se v roce 2018 podílelo na změnách zákona, ve kterém byly navrženy změny usnadňující výstavbu sítí elektronických komunikací tím, že byla zrušena kolaudace těchto staveb a zjednodušil se režim výstavby přípojek sítí elektronických komunikací do 100 m. Ministerstvo také využívá zákon ke snížení nákladů na zavádění vysokorychlostních sítí elektronických komunikací, který zavádí koordinaci staveb, snižuje jejich administraci, zavádí povinnost informovat o infrastrukturních stavbách nebo také zavádí jednotné informační místo na ČTÚ.
 
„Tyto nově přijaté zákony výrazně zjednodušují byrokratické procesy spojené s nasazováním a výstavbou infrastruktury pro rychlý internet. V průměru mohou operátoři s novými platnými pravidly ušetřit zhruba devět měsíců. Už se na to nemohou vymlouvat. Vytvořili jsme podmínky, které zlevní a zkrátí výstavbu sítí. Teď očekáváme vstřícnou reakci ze strany operátorů. Už není čas na nějaké dohadování. Je nadále nepřijatelné, aby se každý musel s operátorem o cenách dohadovat jako na trhu. Operátory tady kontroluje nezávislý Český telekomunikační úřad. Vyzývám ČTÚ, aby urychleně dokončil jednání s Evropskou komisí o možnosti zavedení regulace na telekomunikačním trhu,“ říká ministryně. 
 

Anketa

Andrej Babiš chce být premiérem až do roku 2025. Přejete si, aby se mu to splnilo?

hlasovalo: 12141 lidí
 
Ministerstvo průmyslu a obchodu také vede mnohá jednání i s asociacemi na mobilním trhu, kde jasně říkají, že vysoká cena mobilních dat je nadále neakceptovatelná. „Naposledy proběhlo jednání s Asociací provozovatelů mobilních sítí 7. února a očekáváme, že do března přijdou i operátoři s konkrétními návrhy, jak tuto situaci řešit. Na operátory tlačíme také ohledně slev pro znevýhodněné skupiny obyvatel a socioekonomické aktéry. V následujících dnech se také setkám se zástupci spotřebitelských asociací, abychom domluvili postup, jak i z této strany tlačit na operátory. Vyzývám všechny tři současné hlavní operátory, aby se dobrovolně přihlásili k dodržování Evropského kodexu pro elektronické komunikace, který nyní promítáme do našeho právního řádu. Ten zaručí zákazníkům větší práva při jednání s operátory,“ uzavírá Nováková. 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…