Ministryně Šlechtová chce posílit mise českých vojáků v zahraničí

23.02.2018 14:24

Náčelník Generálního štábu Armády ČR Josef Bečvář a ministryně obrany Karla Šlechtová (ANO) dnes na Vítkově vyznamenali 97 vojáků, kteří se vrátili ze zahraničních misí. Bečvář i Šlechtová novinářům po slavnostním nástupu řekli, že mise pomáhají ke zlepšování schopností jednotlivých vojáků i armády jako celku. Ministryně by chtěla českou vojenskou přítomnost v zahraničí posílit.

Ministryně Šlechtová chce posílit mise českých vojáků v zahraničí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová

Šlechtová by chtěla v budoucnu posílit nasazení české armády v zahraničí. Zmínila výcvikovou misi NATO v Pobaltí, která slouží ke zlepšení spolupráce mezi jednotlivými aliančními zeměmi.

Ministryně upozornila také na skutečnost, že se mění charakter misí, na které čeští vojáci jezdí. „Původně šli vojáci na mise před 15 lety bojovat,“ řekla. Nyní jsou všechny mise, kterých se čeští vojáci účastní, mírové. „V tuto chvíli učíme Iráčany a Afghánce létat v jejich letadlech, aby byli schopni časem sami ubránit svůj stát. Tím pádem dojde časem k eliminaci jednotek na jejich územích,“ řekla.

„Každá mise pro vojáka znamená v jeho kariéře zásadní zlom, protože má možnost si vyzkoušet v praxi, co se naučil. Prochází zkouškou, jestli obstojí,“ řekl Bečvář. Působení vojáků na misích podle něj posiluje zkušenosti jednotlivců i jednotek.

Také Šlechtová uvedla, že mise pomáhají přinést do české armády nové zkušenosti. Uvítala, že vojáci mají zájem účastnit se nasazení v zahraničí. „Je tady zájem vojáků, oni chtějí vyjíždět, chtějí to tam vidět a následně dokážou na velitelské úrovni řídit svoje podřízené,“ řekla.

Bečvář upozornil, že zahraniční partneři hodnotí české vojáky velmi pozitivně. „Jsem rád, že naši vojáci se vrací z misí, kde se úkoly plní na sto procent,“ řekl. Zároveň podotkl, že se vojáci na misích musejí potýkat s obtížným bezpečnostním prostředím, přesto se jim daří zadané cíle plnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…