Ministryně Válková vysvětlovala sněmovnímu výboru odvolání Dohnala

11.04.2014 15:37

Sněmovní výbor pro bezpečnost v pátek neschválil návrh doporučení ministryni spravedlnosti Heleně Válkové (ANO), aby vzala zpět odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala z minulého týdne. Válková členům výboru vysvětlovala důvody, proč generála sesadila. Opakovala své dřívější vyjádření, podle kterého prý Dohnal odmítal reformovat ředitelství věznic. Někteří členové výboru s tím nesouhlasili.

Ministryně Válková vysvětlovala sněmovnímu výboru odvolání Dohnala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Předseda výboru Roman Váňa (ČSSD) po dvouhodinovém jednání navrhl, aby komise doporučila Válkové obnovit stav na ředitelství do situace před pátkem minulý týden, kdy Dohnala odvolala. Chtěl také, aby ministryně nedělala další personální změny a počkala na projednání výsledků její kontroly na generálním ředitelství věznic. Výsledek dopadl nerozhodně - pět přítomných bylo pro, stejný počet proti. Dalších pět členů se jednání neúčastnilo. Usnesení by ale i po schválení nebylo pro Válkovou závazné.

Podle Váni hrozí dvojvládí ve vězeňství

Výbor pozval na jednání pouze Válkovou, Dohnalovy názory prý už zná. „Nenašel jsem nic, co by mu bylo možné dávat za vinu," řekl v úvodu Váňa. Výtky z kontroly Ministerstva spravedlnosti jdou podle něj na vrub Dohnalovým předchůdcům. Válková namítala, že je to sice pravda, ale Dohnal chyby nenapravoval.

Váňa také uvedl, že Válková neměla pověřit vedením vězeňství ředitele věznice Rapotice Pavla Ondráška, ale podle organizačního řádu měl úřad převzít Dohnalův náměstek. Odvolaný ředitel není převelený, nebo přesunutý do zálohy, a podle Váni se tak ocitl „v určitém vzduchoprázdnu", přičemž údajně hrozí podobná situace jako nedávno na policejním prezidiu, kde panovalo dvojvládí.

Válková si nedokázala představit další spolupráci s Dohnalem

Válková svůj postup hájila právními posudky. Jeden z nich je prý od autora služebního zákona. „Budu se řídit mými analýzami. Vůbec nepochybuji, že jsem postupovala správně," dodala ministryně. Jak již uvedla dříve, s Dohnalem si nedokáže představit další spolupráci. Když mu zadala úkol, aby předložil návrh týkající se úspor na ředitelství a jeho organizace, dostala prý od něj rozbor ve smyslu „nelze, nemohu, nechci".

Válkovou bránil Bohuslav Chalupa (ANO), který uvedl, že pokud Vězeňská služba dále funguje, je vše v pořádku a personální problémy jsou věcí úřadu. Pokud s tím někdo nesouhlasí, může se podle něj obrátit na soud. Podobně hovořil Stanislav Huml (ČSSD) - Válková prý jednala podle svého uvážení a další postupy, jako je převelení Dohnala na jiné místo, případně do zálohy, mohou následovat a bude tím „donaplněn zákon".

Dohnal udělal tolik práce, co nedokázalo pět jeho předchůdců, tvrdí Černochová

Poslankyně ODS Jana Černochová s odvoláním Dohnala nesouhlasí a generála prý nelze obviňovat z toto, že by „nebyl schopný načrtnout reformy". „Udělal tolik práce, co nedokázalo pět jeho předchůdců," dodala. Dohnal se podle ní podílel na třech důležitých zákonech týkajících se vězeňství a výkonu trestu, které prý změnily situaci k lepšími.

Ministryně Dohnala odvolala minulý týden a řízením sboru pověřila Ondráška. Důvodem podle ní jsou problémy v hospodaření vězeňství a vadil jí hlavně rozdílný pohled na vedení ředitelství věznic. Dohnal ale považuje rozhodnutí za bezdůvodné a nezákonné a chce se proti němu právně bránit. Cítí se také poškozen na cti. Případ zřejmě směřuje k posouzení správním soudem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…