Ministryně chce vyhodit šéfa vězeňské správy. Ten odpověděl hodně zostra

14.02.2014 18:39

Ministryně spravedlnosti Helena Válková z ANO zahájila řízení o odvolání Petra Dohnala z funkce generálního ředitele Vězeňské služby. V tiskové zprávě o tom v pátek informovala mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Podle ní je důvodem k řízení nespokojenost s přístupem vedení Vězeňské služby k zajištění kontroly, kterou tam ministryně nařídila. Dohnal to následně odmítl jako záminku. Kvůli tvrzení, že bránil kontrole, podá trestní oznámení.

Ministryně chce vyhodit šéfa vězeňské správy. Ten odpověděl hodně zostra
Foto: ANO
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Dohnal novinářům na svolané tiskové konferenci řekl, že ohledně kontroly poskytl ministerstvu veškerou součinnost. Válková ho prý přesto na prvním oficiálním setkání vyzvala k tomu, aby odešel do civilu. Když to odmítl, předala mu dokument o zahájení řízení o jeho odvolání.

Ve funkci je od prosince 2012

„Ještě než zasedla nová ministryně do úřadu, jsem začal registrovat, že mnou zastávaná funkce je nabízena k dispozici, že jsou v této souvislosti oslovováni někteří mí podřízení - ředitelé věznic," řekl Dohnal. Podle něj jde o odstranění „nepohodlného" ředitele. „Důvody jsou zcela jistě zástupné. Nevím, kdo přesně za tím stojí," dodal s tím, že je připraven o celé věci informovat premiéra Bohuslava Sobotku.

Podá také trestní oznámení pro pomluvu. Na dotaz, zda bude směřovat přímo proti ministryni Válkové, odpověděl, že konkrétní osobu, která o něm šíří lži, musí určit orgány činné v trestním řízení. Dohnal je šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, kdy ho jmenoval exministr Pavel Blažek. Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. Loni v říjnu se dočkal hodnosti generála, u příležitosti státního svátku jej jmenoval prezident Miloš Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…