Mirek Topolánek k propadáku pro ODS: Časy se mění...

16.01.2013 7:38

Prezidentský kandidát občanských demokratů Přemysl Sobotka ve volbách utrpěl drtivou porážku. Z řad ODS zní stále hlasitější kritika směrem k vedení. Výčitkami nešetří ani regionální členové strany. Nyní se ke kritikům připojil i někdejší stranický předseda Mirek Topolánek s tím, že on by za svého vedení byl v tuto chvíli už „po politické smrti".

Mirek Topolánek k propadáku pro ODS: Časy se mění...
Foto: Archiv Mirka Topolánka
Popisek: Expremiér Mirek Topolánek

Pro ODS je to další prohra v řadě. Po totálním debaklu v krajských volbách přichází drtivá porážka prezidentského kandidáta Přemysla Sobotky. Prezident Václav Klaus to označil za debakl pravice.

Kriticky se nyní na adresu Nečasova vedení strany vyjádřil i Klausův nástupce v čele strany Mirek Topolánek. „Časy se mění. Já bych jako předseda po takovém výsledku byl už po politické smrti," uvedl pro Českou televizi.

Topolánek přitom stranu varoval před špatnými volebními výsledky už na kongresu strany. „Strana, která své myšlenky nedokáže uplatnit, je na tom stejně jako strana, která žádné nemá. Je na tom možná i hůře, protože neschopnost dobrou ideu prosadit znevěrohodňuje jak stranu, tak ideje, na kterých stojí," varoval ve zdravici a prohlásil ODS za stranu, která nemá voliče a je dnes malou stranou a měla by se probudit.

Šťastný: ODS by neměla podporovat ani jednoho z kandidátů

Poslanec Boris Šťastný si myslí, že strana neměla pro druhé kolo voleb podpořit ani jednoho z kandidátů. Karel Schwarzenberg (TOP 09) dle jeho názoru není pravicový politik. „ODS je mi velice blízká, a proto nebudu volit politika, který se zasadil o její neúspěch," vysvětlil Šťastný. Podle něj došlo v koalici se Schwarzenbergovou TOP 09 k „rozpliznutí pravicové politiky ODS".

Sám za sebe vyjádřil podporu Miloši Zemanovi (SPOZ).

Stanjura: Musíme hledat východiska

Někteří z členů ODS se přes to všechno vedení strany zastávají. Jedním z nich je i ministr dopravy Zbyněk Stanjura. „To je politický bonmot, že předseda strany může za všechno, ale každý nese svou část viny," zastává se Nečase. Na neúspěchu Sobotky má prý největší podíl racionální chování pravicových voličů, kteří dali před Sobotkou přednost Karlu Schwarzenbergovi.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…