Miroslav Kalousek byl nařčen z demagogie. Jde o EU

17.10.2018 20:35

Jen málokterá země má ze členství v Evropské unii tak výrazné výhody, jako Česká republika, přitom jsme nejpesimističtější ze všech, podivuje se na sociální síti předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek na základě ankety odhalující, jak Češi hodnotí členství v EU. A okamžitě byl nařčen z demagogie.

Miroslav Kalousek byl nařčen z demagogie. Jde o EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Z posledního průzkumu veřejného mínění Eurobarometru vyplývá, že za posledních 25 let nyní věří nejvíce Evropanů, že členství jejich země v Evropské unii je dobrá věc. Je o tom přesvědčeno dvaašedesát procent Evropanů. Nejpesimističtější ohledně EU jsou Češi – členství v Unii považuje za pozitivní jen devětatřicet procent z nich, což je nejméně v celém bloku.

Anketa

Jednání Radka Vondráčka v Rusku je nehorázné ponížení ČR, říká poslanec Pirátů Lipavský. Cítíte se poníženi?

3%
hlasovalo: 20310 lidí

Něco takového Kalousek nechápe. A to z důvodu, že se těžko hledá země, která z EU čerpá tolik výhod jako právě Česko. A čím si sám vysvětluje, že i přes tuto skutečnost jsme se umístili mezi nejpesimističtějšími Evropany ze všech? Je to podle něj zejména proto, že řada politiků si v antievropanství našla své nosné téma, což jsou trochu drahé a hlavně nebezpečné politické body.

Netrvalo dlouho a pod jeho příspěvkem se rozjela zajímavá diskuse, která přinesla na pesimistický pohled Čechů různá vysvětlení. Například uživatel jménem Jan Bičiště Kalouskovi vysvětlil, že je to zejména proto, že výrazné výhody z našeho členství v EU má hlavně Západ. Zdůraznil, že mu zde generujeme tři sta miliard korun ročně přiznaných a ve skutečnosti nejméně jednou tolik. Evropské dotace tady prý financují levicovou agendu a ničí férovou konkurenci, čehož je i Bičišťova firma důkazem. Na závěr pak už dodal pouze jadrné „Hanba“.

Jestli to nebude tím, že se EU profiluje jako nereformovatelná byrokratická organizace se snahou kontrolovat každý aspekt života jako RVHP, napsal další komentující s přezdívkou Duke. Tomu se výměna osobních svobod za bohatství „dotačních machrů“, jako je Babiš, opravdu nezamlouvá bez ohledu na dočasné výhody.

Ani Jan Švéda masivní odliv zisků, který násobně převyšuje dotace, nepovažuje za výraznou výhodu. Jestliže evropanství se čím dál více profiluje jako neomarxistická byrokratická diktatura, není podle něj divu, že země se zkušeností s podobným režimem nejásá. Překvapuje je ho proto, že je Kalousek jako křesťanský demokrat pro.

To Ondřej Zatloukal to Kalouskovi za jeho slova rovnou spočítal, jelikož podle něj akorát klame. Pojem antievropanství z jeho úst považuje akorát za čirou demagogii.

Kromě toho také anketa ukázala na rostoucí povědomí o volbách do Evropského parlamentu, které se budou konat příští rok. Termín voleb, tedy květen 2019, zná 41 procent evropských občanů. Na rozdíl od 51 procent Evropanů, kteří se o volby do Evropského parlamentu zajímají, má v České republice zájem pouze 22 procent respondentů, což je opět nejméně z celé Unie.

Stejně jako ostatní Evropané vidí Češi jako nejdůležitější téma předvolební kampaně otázku přistěhovalectví.

Zatímco v ostatních zemích patří mezi další klíčová témata hospodářství, růst a boj proti nezaměstnanosti mládeže, pro Čechy jsou prioritami ochrana vnějších hranic a boj s terorismem.

 

 

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…