Miroslava Němcová: „Klause netřeba brát vážně.“ A přišel trest

12.05.2023 12:55 | Ze sítí

Premiér Petr Fiala (ODS) si pochvaluje odvážné kroky vlády v rámci konsolidačního balíčku a důchodové reformy, na který podle svého názoru sklízí mnoho pozitivních reakcí. Z kritiky „neodvážné“ opozice si nic nedělá. „Koalice to zvládla,“ vykřikuje vítězně senátorka Miroslava Němcová (ODS), která se opřela do kritiků, jako je prezident Václav Klaus. Za to dostala studenou sprchu od politologa Petra Macinky.

Miroslava Němcová: „Klause netřeba brát vážně.“ A přišel trest
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Anketa

Jste spokojen/a s podobou „reformy“, kterou představila pětikoalice?

1%
98%
1%
hlasovalo: 26172 lidí
Předseda vlády se proti zaznívající kritice vůči opatření, které vláda přijala, bránil před novináři pozitivními ohlasy, kterých se mu od čtvrtka, kdy byly reformy představeny, dostává: „Já jsem naopak zaznamenal celou řadu i pozitivních reakcí. Ozvali se i zástupci podnikatelských svazů a spousta ekonomů, kteří ta opatření, se kterými jsme přišli, oceňují. Ještě říkají, aby byla radikálnější,“ uvedl ministerský předseda.

„A nakonec když jsem poslouchal teď reakce občanů, tak tam je vidět také poměrně velké pochopení pro ta opatření,“ doplnil premiér.

Z nesouhlasných reakcí z řad opozice si starosti nedělá: „Mě kritika opozice nepřekvapuje. Opozice nepřišla s žádným řešením, tak jen kritizuje to, co jsme udělali my. Neměla odvahu k důchodové reformě a k těmto věcem. A to, že jednotlivé zájmové skupiny hájí své konkrétní zájmy, to je vlastně také logické.

Ale to vláda nemůže dělat. Vláda musí myslet na všechny a na dobrou budoucnost naší země, a proto jsme s těmito opatřeními přišli,“ dodal Fiala.

Zdůraznil, že cílem je, aby stát byl efektivnější, štíhlejší a aby šel příkladem. „My chceme jít příkladem, my nechceme zatížit jenom lidi, ale chceme ukázat, že stát může také šetřit, může se chovat efektivněji.

To neznamená, že budou mít státní zaměstnanci nižší plat, ale že například nebudeme obsazovat neobsazená pracovní místa ve státní sféře, že se budeme snažit rušit zbytečná oddělení, zbytečné útvary, že budeme snižovat byrokracii a že budeme digitalizovat.

Prostě uděláme vše proto, aby stát byl štíhlejší, efektivnější. Státu ušetříme 22 miliard na výdajích,“ uvedl předseda vlády.

Senátorka Miroslava Němcová z ODS porovnala, jak si Fialova vláda oproti vládě Babiše, skvěle vede. „Představení balíčku: velký rozdíl proti téměř každodenním exhibicím Andreje Babiše. Ten vše piklil se Zemanem, za zády koaliční ČSSD.

Na úkor České republiky prosazoval své zájmy a obchodoval to s komunisty a SPD. To tato vláda nedělá. Pět subjektů má společnou odpovědnost a odvahu ke skutečným reformám,“ zněla její slova uznání.

Kabinet Petra Fialy podle jejích slov odvedl od začátku svého úřadování úctyhodnou práci: „Za 1,5 roku odpracovala vláda hodně. Zvládla dopady války a připravila rozsáhlé reformy, které ozdraví veřejné finance, zajistí udržitelné důchody dnes i v budoucnu, zjednoduší daňový systém. Najít takový rozsáhlý kompromis je těžké. Jsem ráda, že to koalice dokázala,“ ocenila práci vládní pětikoalice.

A kritikům konsolidačního balíčku Němcová vzkázala, že je nelze brát vážně, dokud nepředloží balíček svých návrhů, jak situaci řešit. „Pokud kritici úsporného balíčku (ANO, SPD, J. Středula, V. Klaus) nevystoupí s uceleným protinávrhem, nelze je brát vážně. Bezobsažně ostřelují vládu, která hasí to, co oni napáchali nebo k devastaci země v Zemanovsko-Babišovské éře deset let mlčeli,“ uzavřela členka horní parlamentní komory Miroslava Němcová.

Politolog Petr Macinka z Institutu Václava Klause se do Němcové o chvíli později pustil, že jí požadované ucelené návrhy byly předloženy dávno před tím, než se k něčemu dobrala vládní pětikoalice: „Musíte taky občas něco i číst, paní Němcová, ne jenom bezhlavě psát. Takto to může vypadat, že jste jen obyčejná potrefená hysterka na twitteru.

Václav Klaus napsal v době covidové devastace veřejných financí vládou Andreje Babiše (a zejména Jany Maláčové) celkem čtyři knihy, z nichž jednu přímo s názvem Ekonomické aspekty koronakrize. V únoru 2022 vydal knihu Návrat inflace – kluzká cesta bezstarostného zadlužování, přičemž hlavní stať této publikace vznikala v době, kdy vláda Petra Fialy ještě nebyla jmenována, a právě z ní vzešel termín „maláčování“ (který bohužel nový šéf MPSV nemilosrdně transformoval v „jurečkování“).

Že jste se změnila v zlostnou a zahořklou bytost, která jen plive okolo, aniž by si ověřila, zda se u toho nezesměšňuje, to je velmi smutné… Polepšete se!“ vzkázal Macinka senátorce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Výraz jako zmuchlané noviny, zkřivený pysk, vodnatý pohled a ochablý rozum. Prostě Myrka., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusefuki , 12.05.2023 16:16:52

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …