Miroslava Němcová se rozepsala o Masarykovi. Dnes prý na něj pro oligarchu Babiše zapomínáme

13.03.2015 10:16

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová (ODS) v komentáři pro Svobodné fórum poukazuje na vzdalování České republiky od některých ideálů a myšlenek prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. A ukazuje na viníka, na jehož bedrech údajně spočívá velká část viny.

Miroslava Němcová se rozepsala o Masarykovi. Dnes prý na něj pro oligarchu Babiše zapomínáme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

Jednou z myšlenek T. G. Masaryka, které se dle Němcové Česká republika vzdaluje údajně důsledkem dlouhodobé politiky ČSSD a ideového nezakotvení hnutí ANO, je bezpečné ukotvení naší země na Západě. Jeden ze zakladatelů československého státu prý věřil v transatlantické společenství, k čemuž se dle političky Česká republika v roce 1999 přihlásila, když vstoupila do NATO a zavázala se k věrnosti spojencům.

Nyní prý ale více než kdy jindy procházíme testem pevnosti a spolehlivosti. Dle Němcové bychom měli posilovat naši akceschopnost právě v rámci NATO, mít dobře vybavenou a finančně silnou profesionální armádu. Návrh šéfa Evropské komise Junckera na vytvoření euroarmády a návrh naší vlády na povinné odvody jsou dle ní projevem nepochopení situace a bezradnosti.

Celý komentář k přečtení ZDE

Němcová dále připomíná tezi Masaryka o reorganizaci východní Evropy, která dle československého politika měla být cílem války a míru. "Východní otázka byla, jak jsme věřili, vyřešena v roce 1989 pádem totalitních komunistických režimů v ruských satelitech. Rusko je však v pohybu a vše se může změnit,“ myslí si Němcová s tím, že dění uvnitř Ruska nenechává nikoho na pochybách o cílech i metodách kremelské vlády. Ty prý spočívají v umlčení jakéhokoli opozičního názoru, vyvolání nacionalismu či posilování autoritářského režimu. V zahraniční politice se pak Rusko údajně vydalo směrem agrese a zabralo v rozporu s mezinárodním právem část Ukrajiny. I Českou republiku má prý Rusko v portfoliu zemí, které mu patří, a i proto údajně posiluje kremelská propaganda na našem území.

Babiš likviduje demokracii

V závěru se Němcová věnuje problematice demokracie. Masaryk ji prý považoval za službu občanům a neviděl pro svobodný stát jinou cestu. "To je v příkrém rozporu s postoji dnešního vlivného 'nepolitika' – člena vlády Andreje Babiše, který má parlamentní demokracii za 'žvanírnu' a stát považuje za vlastní firmu. Likviduje demokracii, protože překonávat její nedostatky je náročné a pomalé. To není úkol pro firemní manažery, ale pro přesvědčené a oddané demokraty. Místo masarykovské demokracie vytváří Andrej Babiš nový pořádek, autoritativní vládu oligarchie. S ideály humanitními to věru nemá nic společného,“ konstatuje Němcová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…