Miroslava Němcová se znovu rozzlobila kvůli Zemanově cestě do Moskvy. Přinesla nové argumenty

08.04.2015 13:10

Vláda by měla buď jednoznačně odmítnout cestu prezidenta Miloše Zemana do Moskvy, nebo alespoň přerušit její projednávání do doby, než bude znát její přesný scénář. S tímto stanoviskem Občanské demokratické strany dnes seznámila novináře poslankyně Miroslava Němcová.

Miroslava Němcová se znovu rozzlobila kvůli Zemanově cestě do Moskvy. Přinesla nové argumenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

V úvodu svého vystoupení obsáhle rekapitulovala dění posledních měsíců, které mělo vztah k plánovaným oslavám konce druhé světové války v ruské metropoli. Němcová vedle sebe vršila argumenty, které hovoří proti tomu, aby se oslav zúčastnil český prezident. Mimo jiné zmínila, že na tribuně, ze které budou státníci sledovat slavnostní vojenskou přehlídku ruských ozbrojených sil, bude stát „reprezentant vražedného severokorejského režimu Kim Čong-un“, dále pak představitelé většinou států neuznaných proruských republik jako například Podněstří, Luhanské lidové republiky, Doněcké lidové republiky, Jižní Osetie apod.

Zemanovo vysvětlení účasti v Moskvě logické není

Němcová reagovala i na vysvětlení Hradu, podle kterého se Zeman zúčastní oslav výročí konce války v Moskvě i z toho důvodu, že se loni účastnil oslav 70. výročí vylodění západních Spojenců v Normandii. Podle Němcové ale takové vysvětlení prezidentovy účasti na oslavách v Moskvě logické není. „Kim Čong-unovi se pozvání na oslavy v Normandii nedostalo,“ vysvětlila své stanovisko.

Připomněla také, že ruský velvyslanec v Dánsku této zemi vyhrožoval, že pokud se připojí k protiraketovému obrannému systému, na dánské lodě zamíří ruské jaderné střely.

Kmoníček a Ovčáček hledají nesmyslné kličky

Ohledně slovní přestřelky mezi Hradem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem uvedla, že Zeman svým výrokem o tom, že má Schapiro dveře na Pražský hrad zavřené, prý naši zemi poškodil. „Dnes z toho couvají, jak Kmoníček tak Ovčáček hledají nesmyslné kličky a výmluvy,“ podotkla Němcová.

Ohledně toho, že by dnes měl Sobotkův kabinet Zemanovu cestu do Moskvy schvalovat, což je spojené s uvolněním potřebné finanční částky, Němcová uvedla: „Vláda nemá konkrétní jasnou představu o tom, co bude schvalovat. Mně by se líbilo, kdyby to odmítla,“ řekla s tím, že plánovaná vojenská přehlídky v Moskvě je za situace, kdy Rusko popírá mezinárodní právo, demonstrací síly. „U toho nemá český prezident asistovat. Minimálně co mohu chtít, aby vláda přerušila projednávání, vyžádala si od Hradu scénář, co vše se tam pod hlavičkou českého státu bude odehrávat, a pak to projednala,“ dodala politička ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…