Miroslava Němcová vyhubovala vládě: Olympiáda v rozdávání. Vždyť řada důchodců to rouškovné ani nechce

25.08.2020 17:54

Poslankyně Miroslava Němcová (ODS) tvrdě zkritizovala vládní návrh na jednorázový bonus pro důchodce ve výši až šest tisíc korun. Podle ní jde o kupování voličů před krajskými volbami, navíc se kvůli tomu stát ještě více zadluží, což budou muset řešit příští generace. „Je to nezodpovědné a pokrytecké,“ má jasno Němcová.

Miroslava Němcová vyhubovala vládě: Olympiáda v rozdávání. Vždyť řada důchodců to rouškovné ani nechce
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

S návrhem na bonus pro důchodce přišel premiér Andrej Babiš, vyplacení podle něj proběhne buď již v tomto roce, nebo v tom příštím. Důchodci podle Babiše prožívali při koronavirové pandemii stres, a proto si zaslouží bonus podobně jako OSVČ. S bonusem souhlasí i ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle opozičních politiků ale jde o uplácení před volbami. Své si o tom myslí také poslankyně Miroslava Němcová, která vládu zkritizovala na svém facebooku. „Čelíme největšímu propadu příjmů v polistopadové historii. Státní pokladna je prázdná, hospodářské oživení nepřijde hned. Desítky tisíc firem se potýkají s vážnými existenčními problémy nebo krachují. V této mimořádné situaci vláda pořádá olympiádu v rozdávání,“ nechápe Němcová.

Senioři si podle Němcové vyšší penze zaslouží, ale musejí se brát ohledy také na příští generace. „Ty budou obrovské dluhy splácet. Vláda ohledy brát nechce, jde jí o politický profit v krajských volbách,“ má jasno. Podle ní navíc řada seniorů tíživou ekonomickou situaci chápe a vládní rouškovné odmítá. „Na rozdíl od vlády si uvědomují, že zdroje nejsou a že z prázdné pokladny se vyšší důchody nezaplatí,“ říká Němcová.

„Rozdávat peníze na dluh umí každý, to není žádné umění,“ nebere si servítky. Vláda podle ní měla důchodce lépe chránit při koronavirové pandemii a zajistit dostatek ochranných pomůcek sociálním pracovníkům místo toho, aby jim teď za vzniklý stres platila bonusy. „Přitom by to stálo sotva pár procent z částky, pomocí které teď plánuje seniory přilákat k podzimním volbám,“ odhaduje Němcová.

Vláda podle ní jedná pokrytecky a nezodpovědně, zejména vůči příštím generacím. „Na ty se vláda doslova vykašlala, protože odpískala takové změny penzijního systému, které by udržely důstojnou výplatu penzí i do budoucna. Žádnou představu o udržitelném penzijním systému vláda nemá,“ kritizuje Němcová s tím, že vládní dárečky tvrdě zaplatí děti a vnoučata jejích příjemců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…