Miroslava Němcová žádá odčinit vazalské chování k Číně z roku 2016: Vykopnout z elektrárny a poslat nový, hrdý dopis

02.09.2020 16:58

Poslankyně za ODS Miroslava Němcová se ve svém statusu na facebookovém profilu vyjádřila k tomu, co nám udělá Čína za to, že předseda Senátu Miloš Vystrčil vyrazil na Tchaj-wan. Nebo spíše co bychom měli udělat my.

Miroslava Němcová žádá odčinit vazalské chování k Číně z roku 2016: Vykopnout z elektrárny a poslat nový, hrdý dopis
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová

„Občas se mě ptají, jak nás Čína potrestá za cestu předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan. Tak se ptá ten, kdo je předem smířen s výpraskem. Jen se neví, zda to bude vařečka, nebo řemen. Měli bychom se ptát obráceně: ‚Co my podnikneme proti Číně za to, že se vměšuje do našich vnitřních záležitostí, vyhrožuje demokraticky zvoleným politikům, chová se k nám jako k podřízené gubernii a nerespektuje naši suverenitu?‘,“ podotkla Němcová.

Podle ní by na úvod stačily následující čtyři kroky. „Důsledně prošetřit a zveřejnit, jaké vlivové sítě si u nás čínští komunisté vybudovali, jak jsou placené a organizované. Riziko prorůstání těchto sítí do politické, akademické i hospodářské sféry zmiňují každoroční zprávy BIS. Vyřadit Čínu z budování sítě 5G prostřednictvím firem Huawei a ZTE. Technologie těchto čínských firem označil Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost za riziko pro ČR,“ zmínila první dva kroky.

„Odmítnout jakýkoli podíl ČLR na dostavbě jaderné elektrárny,“ dodala. Čtvrtý krok je pak podle ní tento: „Odeslat nový dopis našich nejvyšších ústavních představitelů vedení ČLR. Ten minulý, ostudný a vazalský z roku 2016 by tím byl odčiněn. Tehdy ho podepsali: M. Zeman, M. Štěch, J. Hamáček, B. Sobotka. Nový by měl zdůraznit, že jsme suverénní zemí, jsme věrni naší ústavě a Listině základních práv a svobod. Stojíme o solidní vztahy s Čínou, ale pouze na principu rovný s rovným,“ uzavřela s tím, že jako expředsedkyně Poslanecké sněmovny by takový dopis určitě a s chutí podepsala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…