Mírové síly Ruska? Topkař Ženíšek se směje. Slovo mír prý vůbec neznají

06.01.2022 17:36 | Glosa

Poslanec TOP 09 Marek Ženíšek se na svém facebookovém profilu vyjádřil k aktuální situaci v Kazachstánu a k tomu, jak se v celé věci angažuje Rusko.

Mírové síly Ruska? Topkař Ženíšek se směje. Slovo mír prý vůbec neznají
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Ženíšek

„Ruská federace v reakci na žádost diktátora Tokajeva oznámila, že vyslala výsadkáře do Kazachstánu jako součást mírových sil, které mají pomoci s uklidněním situace. Tím uklidněním zřejmě myslí to zlikvidování desítek osob, o kterých dnes píší agentury, a mírové síly Ruska nemají (a nikdy neměly) mír ani ve slovníku,“ poznamenal Ženíšek.

Rusko vyslalo své výsadkáře do Kazachstánu jako součást mírových sil vojenské aliance bývalých sovětských republik, které mají přispět k uklidnění situace ve středoasijské zemi zmítané nepokoji. Oznámily to dnes tiskové agentury.

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev ve středu požádal o pomoc s potlačením nepokojů šéfy vlád a států Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB). Tato vojenská aliance několika postsovětských republik v čele s Ruskem ve středu večer SEČ souhlasila, že do Kazachstánu pošle na omezenou dobu mírové jednotky.

Odhodlání dostát spojeneckým závazkům v rámci ODKB a pomoci Kazachstánu vyjádřily podle TASS také Tádžikistán a Kyrgyzstán. Součástí kontingentu jsou podle listu Kommersant rovněž vojáci z Běloruska a Arménie.

Kazašští vojáci začali dnes střílet po demonstrantech na hlavním náměstí v Almaty, centru nynějších nepokojů v Kazachstánu, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na očité svědky, podle kterých si střelba vyžádala mrtvé. „Lidé, kteří běželi od náměstí, potvrdili, že na místě jsou ranění a zabití,“ napsal TASS. Také zpravodajové agentur AFP a Reuters z místa uvedli, že je v centru největšího města středoasijského Kazachstánu slyšet střelba.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…