Mírový plán z Afriky? Kyjev ho shodil ze stolu. A Putin...

18.06.2023 8:18

VÁLEČNÝ MONITORING Představitelé afrických států, kteří se pokouší ukončit válku na Ukrajině, předložili v Petrohradu ruskému prezidentovi mírový plán. Vladimir Putin vyjmenoval několik důvodů, proč jsou podle něj mnohé z jejich návrhů scestné. Kyjev mírový plán již z velké části odmítl. Podle mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova projevil Putin o mírový plán zájem, uvádí Reuters.

Mírový plán z Afriky? Kyjev ho shodil ze stolu. A Putin...
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Afričtí představitelé se snažili dosáhnout dohody o řadě „opatření k posílení důvěry", a to i přesto, že Kyjev minulý týden zahájil protiofenzivu s cílem vytlačit ruské síly z území jižní a východní Ukrajiny, které okupují.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po pátečním setkání s nimi v Kyjevě prohlásil, že mírové rozhovory budou vyžadovat, aby Moskva stáhla své síly z okupovaného ukrajinského území, o čemž podle Ruska nelze vyjednávat.

Ruský prezident Putin měl jednání se zástupci Senegalu, Egypta, Zambie, Ugandy, Konžské republiky, souostroví Komory a Jihoafrické republiky v paláci nedaleko Petrohradu v sobotu a zahájil jej se zdůrazněním závazku Ruska vůči kontinentu.

Po vystoupeních prezidentů Senegalu, souostroví Komory a Jihoafrické republiky se však vložil do diskuse a zpochybnil předpoklady plánu, který vychází z přijetí mezinárodně uznávaných hranic, ještě předtím, než se tato série prohlášení dostala dále.

„Je v našem společném zájmu, aby tato válka skončila, protože má negativní následky pro africké a mnohé další země po celém světě," apeloval jihoafrický prezident Ramaphosa v Petrohradu.

Anketa

Jste pro schválení česko-americké obranné dohody DCA?

4%
95%
hlasovalo: 35821 lidí
Africké návrhy je podle Putina ochotno Rusko zvážit, ale upozornil, že Kyjev podobné rozhovory odmítá. „My jsme ke konstruktivnímu dialogu otevřeni se všemi, kdo si přejí mír založený na principech spravedlnosti a přihlížejí k legitimním zájmům zainteresovaných stran," prohlásil podle agentury Reuters Putin.

Putin zopakoval své stanovisko, že Ukrajina a její západní spojenci začali konflikt dávno předtím, než Rusko loni v únoru vyslalo své ozbrojené síly přes hranice, což popírají.

Uvedl, že Západ, nikoli Rusko, je zodpovědný za prudký nárůst světových cen potravin na počátku loňského roku, který obzvláště tvrdě zasáhl Afriku.

Ministr zahraničí Sergej Lavrov po tříhodinovém jednání podle UBC News uvedl, že Rusko základní postoje mírového plánu Afričanů, který se skládá z deseti bodů, sdílí, ale „nebyl formulován na papíře", uvedla UBC News.

„Mírová iniciativa navržená africkými zeměmi je velmi obtížně realizovatelná, těžko se porovnávají pozice," řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s tím, že „prezident Putin však projevil zájem o její zvážení."

„Hlavním závěrem z dnešního rozhovoru je podle mého názoru to, že naši partneři z Africké unie projevili pochopení pro skutečné příčiny krize, kterou vytvořil Západ, a projevili pochopení pro to, že je třeba se z této situace dostat na základě řešení těchto základních příčin," řekl Lavrov.

Rusko a africké státy budou podle Peskova v dialogu o konfliktu na Ukrajině pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

"Mírový plán" z Kyjeva, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseblade , 18.06.2023 9:15:09
to není mírový plán to je snaha Banderovců spáchat další genocidu, jako to dělali v letech 1943 až 1944. Copak asi by se stalo, kdyby se Rusové stáhli z Donbasu a Krymu to by ta válka naopak začala, protože Banderovci by vyrazil se pomstít ruskojazyčným "zrádcům", takže by následovalo vraždění, kriminály, vyhánění obyvatel, kteří se na tom území narodili.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…