Mise už problém nejsou. Šéf komunistů Filip se zásadně vyjádřil k toleranci Babišovy vlády

02.06.2018 11:48

Předseda KSČM Vojtěch Filip se vyjádřil k vojenským misím, jejichž další působení schválila včera Poslanecká sněmovna. Spor o ně považuje Filip za problém první Babišovy vlády bez důvěry. Při hlasování o vládě druhé pak podle Filipa však již mise problémem nebudou.

Mise už problém nejsou. Šéf komunistů Filip se zásadně vyjádřil k toleranci Babišovy vlády
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

„Panu premiérovi jsme sdělili, že žádné mise, které by neměly podporu Rady bezpečnosti OSN, KSČM nemůže podporovat. Nedokážeme si představit, že Česká republika bude mezi státy, které neplní závazky mezinárodního práva. A pokud někam vysíláme vojáky, tak je to otázka spolupráce na mezinárodním poli, tudíž to musí odhlasovat parlament, což je pro nás zcela zásadní. Nemyslíme si, že bychom měli něco měnit,“ řekl jasně k této otázce Filip.

Podle něj nynější rozšíření misí schválila vláda Andreje Babiše (ANO), jíž KSČM nedala důvěru. Při důvěře druhé vládě si Filip jen klade za podmínku to, aby vláda striktně plnila mezinárodní závazky. „Samozřejmě že pokud by mělo dojít k dalšímu navýšení vojáků v misích, tak by to problém byl…“ řekl Filip. 

Anketa

Ohrožuje Okamurova SPD českou demokracii?

6%
94%
hlasovalo: 13663 lidí

  • Původní text ZDE

S případnou podporou vládě musí podle Filipa vyjádřit souhlas ústřední výbor strany. „Ten bude také posuzovat prosazení našich sedmi programových priorit do programového prohlášení. Jen připomínám, že jsme ochotni se zavázat pouze k podpoře vzniku vlády, nikoli k podpoře trvalé. Pak můžeme hovořit o toleranci,“ zmínil Filip. 

Filip se pak také vyjádřil k personálním otázkám nově vznikající vlády. „Pan europoslanec Poche pro nás není důvěryhodný. Hlasoval v rozporu s postoji České republiky. Nevíme, jaké názory v Evropě zastává, jestli názory soc. dem., za kterou byl do Bruselu vyslán, anebo opačné. Pro nás je zásadní v případě člověka, který chce dělat ministra, jednota slov a činů. A to se právě o panu europoslanci nedá říct,“ dodal Filip. Závěrem uvedl, že přednost dává menšinové vládě ANO a sociální demokracie s podporou KSČM – a to před vládou babišovců podporovanou okamurovci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…