Místo drog korona. Na pražské letiště školí psi, kteří poznají nakaženého

09.11.2020 20:21

Do boje s epidemií se zapojí šest psů, kteří rozpoznají nakaženého člověka onemocněním covid-19, v těchto dnech je cvičí celníci v Kněževsi u Prahy. Odhalovat koronavirus u cestujících na pražském letišti by mohli začít už v lednu, informuje iROZHLAS.

Místo drog korona. Na pražské letiště školí psi, kteří poznají nakaženého
Foto: Celní správa ČR
Popisek: Celní správa ČR.

Psovodi na sobě mají při výcviku ochranný oblek a brýle, je tak kladen důraz na bezpečnost lidí i psů. Lenka Dyntarová z Celní správy, která na Letišti Václava Havla pracuje dva roky, popsala, jak takový vývik vypadá: „Dám mu třeba novou látku a odměňuji ho, pokud se o ni zajímá. Postupně tím vytvářím značení, které po něm chci, aby pak u dané látky zalehl. Když si jsem jistá tím, že látku zná, tak mu začínám dávat klamné pachy, u kterých naopak nechci, aby ho zajímaly,“ popisuje.

Šest psů bude policie cvičit v bezprostřední blízkosti letiště v nové hale, kde jsou psovodi vybavení všemi potřebnými pomůckami – například bednou s přihrádkami, v nichž se psi učí hledat vzorky. „Jsou to psi, kteří jsou vycvičení na detekci omamných a psychotropních látek, tabáku, bankovek nebo zbraní,“ přibližuje zástupce generálního ředitele celní správy Pavel Kotraba.

Člověka nakaženého koronavirem umějí rozpoznávat také psi, které vycvičil tým Gustava Hotového z Klín na Mostecku. Zatím vycvičil dva, další připravuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…