Místo rozvolňování pokračuje buzerace drobných podnikatelů. Obhájci živnostníků jsou opět ve varu

19.08.2021 20:37

ANKETA Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch v těchto dnech zveřejnil další plán rozvolňování protiepidemických opatření. Ve snaze uklidnit podnikatele si však způsobil další problém. Novým vládním nařízením totiž vlil olej do ohně již tak naštvaných zástupců živnostníků a drobných podnikatelů. Ti mu zveřejněná opatření doslova omlátili o hlavu. A je zřejmé, že opět zaměstnají i Nejvyšší správní soud.

Místo rozvolňování pokračuje buzerace drobných podnikatelů. Obhájci živnostníků jsou opět ve varu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radomil Bábek

„Vláda opět ignoruje soudní rozhodnutí a porušuje zákon. Žádné odůvodnění, proč je opatření zaváděno. Žádné vysvětlení, čeho se tím či oním opatřením snaží dosáhnout. Jen zákazy, příkazy a hrozba sankcí pro živnostníky a drobné podnikatele,“ uvedl Radomil Bábek, předseda Podnikatelských odborů a lídr formace Trikolora Svobodní Soukromníci ve Středočeském kraji. Podle něho představitelé vlády jen kopírují předchozí nařízení, které soudy opakovaně označily jako nepřípustné. Naopak ministři ještě arogantně stupňují rétoriku a nadále tak podrývají důvěru v právo a právní stát.

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

Předseda výboru Podnikatelských odborů zároveň důrazně upozornil, že provozovatelé obchodů a služeb nemohou a ani nesmí lustrovat své zákazníky a klienty. „Nařízení, že živnostníci a podnikatelé někoho do svých provozoven nepustí, či aktivně kontrolují zda lidé, kteří jsou od sebe ve vzdálenosti menší než 1,5m, žijí ve společné domácnosti, jsou nelogická, v praxi nerealizovatelná a hlavně protizákonná. Vláda navíc vůbec nijak nezdůvodnila, proč se opatření týká jen maloobchodu a služeb. Zcela chybí jakákoli analýza rizik a opatření výrazně zasahují do práv občanů,“ upozorňuje Bábek.

Vláda podle předsedy Podnikatelských odborů hlásí rozvolňování. „Ve skutečnosti se jedná jen o pokračování buzerace živnostníků a malých podnikatelů. To co představil ministr zdravotnictví, je vlastně jen prolongace neschopnosti Babišova kabinetu takzvaných odborníků problém racionálně řešit. Lidé se přece běžně potkávají v prostředcích hromadné dopravy a nikdo nekontroluje, zda jsou spolucestující z jedné domácnosti. Na úřadech, v továrnách a dokonce ani v nemocnici nikdo nehlídá kolik lidí se nachází na 10 metrech čtverečních“, doplňuje Bábek.

Podobě to vidí také Michal Dvouletý, místopředseda Strany soukromníků. Vláda Andreje Babiše podle něj překročila Rubikon a přiznala se k segregaci a diskriminaci občanů ČR a snaze donutit lidi k povinnému očkováni proti Covid-19. Důkazem jsou nová pravidla pro pořadatele akcí nad 3 tisíce účastníků, u kterým totiž musí pořadatel zajistit, že min. polovina z nich bude mít očkováni. Druhé polovině stačí i jiné formy prokázání bezinfekčnosti.

„Ano, čtete správně. Polovina musí mít očkování. Test nebo prodělaná nemoc jim stačit nebude. Když pominu fakt, že je neakceptovatelné, aby stát na podnikatele přenášel takové v praxi nerealizovatelné povinnosti, jde o důkaz toho, je stát trestá ty, kteří se svobodně rozhodli neočkovat se,“ uvedl Michal Dvouletý, zastupitel Zlínského kraje a města Uherské Hradiště, který má s pořádáním především folklorních akcí bohaté zkušenosti.

„Zítra s našimi právními experty zvážíme podání žaloby proti tomuto opatření Ministerstva zdravotnictví. O definitivním zastavení této covidové totality však rozhodneme všichni společně až ve volbách,“ dodal kandidát formace Trikolora Svobodní Soukromníci, která podle něj je připravena zrušit všechna diskriminační opatření uhájit svobodu žití i podnikáni.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Karel Výborný

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…