Místo školství mohou miliardy ušetřit jiná naše ministerstva, věří Véčkaři

29.03.2012 6:25

Věci veřejné uvažují o možnosti, že by místo ministerstva školství potřebné peníze do státního rozpočtu ušetřila jiná jejich ministerstva. ČTK to řekl zdroj obeznámený s dnešním jednáním grémia nejmenší vládní strany. Vláda kvůli nepříznivému vývoji ekonomiky plánuje letos zmrazit výdaje na vzdělání ve výši 2,5 miliardy korun. Případná vázání prostředků z jiných resortů by měla projednat výkonná rada strany.

Místo školství mohou miliardy ušetřit jiná naše ministerstva, věří Véčkaři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Grémium VV dnes potvrdilo, že nechce peníze ušetřit snižováním platů učitelů. Strana tak uvažuje o zavedení zápisného, které by studenti platili při začátku každého semestru na vysoké škole. Další možností je podle zdroje ČTK najít peníze v rozpočtech jiných ministerstev, která vedou členové VV. Nejmenší koaliční strana "vládne" kromě školství prostřednictvím svých členů resortům dopravy a místního rozvoje. Podle informací ČTK se dnešního večerního jednání grémia nezúčastnil ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. "Peníze zkusíme vyvázat z našich ministerstev, třeba z dopravy," řekl ČTK zdroj. Úkol, kde ušetřit finance, nyní budou řešit odborné komise VV.

Na ministra si ještě počkáme

Věci veřejné také počítají s možností, že nebude třeba ve státním rozpočtu vázat takové množství peněz, jak se nyní uvažuje, pokud česká a evropská ekonomika po prvním čtvrtletí vykážou lepší kondici.

Grémium se dnes shodlo také na tom, že jména případných kandidátů na nového ministra školství se budou projednávat až poté, co se vyřeší rozpočtová situace ministerstva. Nechtějí totiž kandidáty stavět před takovýto "šibeniční úkol". "Bůh ví, jestli by se nám ještě někdo přihlásil," dodal zdroj. Dosavadní ministr školství Josef Dobeš ve funkci končí. Jako oficiální důvod uvedl, že nesouhlasí s dalšími vládou nařízenými škrty ve svém rozpočtu. Podle svých slov nechtěl sahat na platy učitelů. VV tak hledají jeho nástupce. Uvažuje se o jejich členech Milanu Šťovíčkovi a Dagmar Navrátilové, v médiích padlo i jméno místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Kateřiny Klasnové.

Další pokračování rozhovorů o Dobešově nástupci bude v úterý, kdy se uskuteční pravidelné zasedání výkonné rady VV. Strana si na zasedání pozvala náměstka ministra školství Ladislava Němce, který má předložit analýzu rozpočtu ministerstva.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…