Místopředseda Soukromníků píše Babišovi. Posílá mu nápad, který prý kdysi rozzuřil Klause

02.12.2013 16:41

První místopředseda Strany soukromníků České republiky Rudolf Baránek napsal otevřený dopis Andreji Babišovi, kterého prý poznal jako pragmatického člověka a je rád, že se šéf ANO pokouší tento pragmatismus vnést i do státní správy. Toho by chtěl využít, a proto pravděpodobnému ministru financí posílá námět k přemýšlení.

Místopředseda Soukromníků píše Babišovi. Posílá mu nápad, který prý kdysi rozzuřil Klause
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Podnikatel Rudolf Baránek

Sám Babiš se v kampani i po volbách často zmiňoval o centrálních nákupech vybavení pro státní správu (obvykle svým oblíbeným příměrem, že každé ministerstvo si kupuje zvlášť dokonce i židle). Podle Baránka je podobně zajímavým nápadem využití Českomoravské záruční a rozvojové banky. K jejímu zřízení podnikatelé již v roce 1991 přemlouvali tehdejšího premiéra Petra Pitharta, když potřebovali záruční a rozvojovou banku pro malé firmy.

„Cílem záměru bylo poskytovat záruky za úvěry, snížení úroků z úvěrů u komerčních bank a další podpora vznikajícímu soukromnickému stavu prostřednictvím rozvojových programů,“ vysvětluje podnikatel. Pithartova vláda tehdy projekt schválila, i když proti němu vehementně protestoval ministr financí Václav Klaus.

Banka funguje dodnes a je stoprocentně vlastněná státem. Proto podnikatelé Babišovi navrhují, aby se stala státní rozvojovou bankou, což by mimo jiné obnášelo, že by ministerstva i další úřady musely provádět finanční operace jejím prostřednictvím.

Tím by podle Baránka zanikly stovky míst tzv. resortních nákupčích, kteří nyní o nákupech rozhodují, a zamezilo by se bujné korupci. Rapidně by se snížila i byrokracie. „Stejně jako u centrálního nákupu se bude státní správa pod různými záminkami tvrdě bránit a je nanejvýš jasné proč. Určití lidé v jednotlivých resortech a úřadech přijdou o velmi výnosné trafiky,“ varuje místopředseda podnikatelů. Přesto věří, že se pragmatickému Babišovi podaří záměr prosadit.

  • Otevřený dopis ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…