Místopředsedkyně Ústavního soudu: Nevadí, kdyby byl jeden z nás členem KSČ

03.02.2012 17:41

Místopředsedkyni Ústavního soudu Elišce Wagnerové končí v březnu mandát. Zatím za ni ale není náhrada. Janu Sváčkovi se totiž poměrně komplikuje cesta, už jen proto, že byl členem KSČ. To ale Wagnerová nevidí jako problém.

Místopředsedkyně Ústavního soudu: Nevadí, kdyby byl jeden z nás členem KSČ
Foto: hns
Popisek: Fotokoláž.

„Samozřejmě by to nemohl být kandidát, který rozhodoval před listopadem 89,“ uvedla na Radiožurnálu Eliška Wagnerová, místopředsedkyně Ústavního soudu, která v březnu odchází. Podle ní by však jejím nástupcem mohl být člověk, který si přisvojil nové, polistopadové hodnoty. „Pak samotné členství v KSČ by nemělo být překážkou,“ dodala.

Podobný názor má i na to, že by jedem kandidát byl vybraný jednou politickou stranou a druhý stranou z druhé strany. Brzy totiž budou na Ústavním soudu chybět dva soudci. „Pokud by to byly skvělé osobnosti obě dvě, pak nevidím nic špatného, kdyby se taková dohoda uzavřela,“ prohlásila Wagnerová.

Lepší je prý ale nemít žádného kandidáta než mít špatného. Přitom hlas chybějícího soudce je opravdu potřeba. Je velký rozdíl hledat 9 hlasů z 15 a hledat jen ze 13. „To už by bylo opravdu mnoho, to bychom byli na hranici,“ popsala Wagnerová.

Podle ní ale je zájemců o funkci na Ústavním soudu dostatek. „Znám dost lidí, kteří by měli zájem o práci ústavního soudce,“ uvedla. „A mnozí mezi nimi jsou v mých očích kvalitní kandidáti,“ ujišťovala Wagnerová. Jak je ale možné, že hrozí, že členů bude příliš málo, neví. „Nevím, jestli se to dostalo ke sluchu pana prezidenta,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…