Místopředsedy ČSSD se stali Netolický, Foldyna a Fialová. Foldyna nechce používat svaly

07.04.2018 14:53

Řadovými místopředsedy ČSSD se stali pardubický hejtman Martin Netolický, poslanec Jaroslav Foldyna a krajská radní z Vysočiny Jana Fialová. V prvním kole hlasování je zvolili delegáti dnešního sjezdu sociální demokracie. Ve vedení doplní předsedu strany Jana Hamáčka a jeho statutárního místopředsedu Jiřího Zimolu. Ve druhém kole budou delegáti vybírat ze čtveřice uchazečů, píše ČTK.

Místopředsedy ČSSD se stali Netolický, Foldyna a Fialová. Foldyna nechce používat svaly
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jaroslav Foldyna (vlevo) a Roman Onderka (vpravo) na sjezdu ČSSD v Hradci Králové.

ČSSD volí nové vedení poté, co loni na podzim neuspěla ve sněmovních volbách. V úvodní části sjezdu, která se ve Hradci konala v polovině února, zvolili delegáti Hamáčka a Zimolu, dnes vybírají pětici řadových místopředsedů z 16 kandidátů. Z posledního vedení, které v únoru rezignovalo, dnes nekandiduje nikdo.

Netolický v projevu po zvolení řekl, že nové vedení bude pestrobarevné, což považuje za obrovský plus. „Doufám, že naše diskuse bude argumentační, nikoliv o svalech," řekl. Foldyna delegátům poděkoval. „Doufám, že důvěru nezklamu, i když někoho jsem zklamal už tím, že jsem byl zvolen. Půjdu do toho na plné pecky," prohlásil.

Nejvyšší počet hlasů získala od delegátů Fialová, která dostala podporu 287 z 458 platných hlasovacích lístků. Ve stručném vystoupení po zvolení vyjádřila radost, že se do vedení ČSSD prosadila Vysočina. Delegáty předtím oslovovala vystoupením, kde vyzdvihovala své zkušenosti ze všech pater politiky. Foldyna byl zvolen s 255 hlasy, Netolický jich dostal o deset méně.

Nejtěsněji za hranicí potřebnou ke zvolení zůstali poslanci Roman Onderka (230 hlasů) a Antonín Staněk (167). Do druhého kola postoupili ještě Miroslav Dvořák (108) a Jana Vajdíková (101). Z této čtveřice budou delegáti vybírat poslední dva členy nejužšího vedení strany.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …