Mládek v televizi ohromil: Válka by vyřešila současné dluhy, ale snad jsme se už poučili

06.03.2014 19:29

Evropská unie má dostatečnou soft power neboli měkkou sílu k tomu, aby dotlačila Rusko ke zklidnění situace na Ukrajině. O tom je přesvědčen ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek, jenž se zároveň domnívá, že EU má dost prostředků na to, aby vyřešila své vlastní problémy a zároveň pomohla Ukrajině. V teoretické rovině také připouští, že případná evropská válka by vyřešila řadu dluhových problémů. Doufá však, že se svět poučil z hrůzných zkušeností z 20. století a k žádné válce nedojde.

Mládek v televizi ohromil: Válka by vyřešila současné dluhy, ale snad jsme se už poučili
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) ve čtvrtečním Interview Daniel Drtinové České televize prozradil, jak moc spor mezi Ukrajinou a Ruskem ohrožuje Česko. Stranou jeho pozornosti ale nezůstala ani dostavba Temelína a další problémy. Nejdříve se vyjadřoval k případným sankcím vůči Rusku, na kterých se EU zatím není schopna shodnout.

EU zvládne řešit své problémy a zároveň pomůže Ukrajině

„Nemyslím si, že je to prohra evropské diplomacie, protože tlak Západu vedl k určitému zmírnění situace. Zejména pak nedošlo k tomu, že by se ten problém rozšířil i na východní Ukrajinu, což by byl ten nejhorší scénář,“ poznamenal hned na úvod ministr Mládek. Zároveň zdůraznil, že Česko trvá na zachování teritoriální integrity Ukrajiny, především vzhledem k historickým zkušenostem Československa.

„Evropa má vůči ruské elitě obrovskou soft power,“ je přesvědčen Mládek. Tato měkká síla spočívá v tom, že už jen neudělování víz může ruskou elitu poškodit, protože ráda cestuje na Západ a má zde i nemalé majetky. Tento tlak by měl vést k tomu, že se situace zklidní.

Trochu hrozí zopakování situace z roku 2009, kdy netekl plyn přes Ukrajinu. Dnes je to ale jiné v tom, že tu existuje plynovod Nord Stream,“ poznamenal Mládek. Čeští podnikatelé se ale potýkají s řadou problémů na Ukrajině. Silně oslabuje tamní měna a už jen to české podnikatele na Ukrajině limituje.

Evropská unie má podle ministra dost prostředků na to, aby zvládla řešit své problémy a zároveň pomoci Ukrajině v řádu miliard eur. Určitou roli tu sehraje i vyjednávání s Mezinárodním měnovým fondem. Přímo z Česka do Ukrajiny ale žádné peníze nepotečou. Konflikt by ale mohl zbrzdit zotavení českého hospodářství.

Pomohla by válka?

Vyjádřil však obavu nad tím, že řada ekonomik si jen tiskne peníze, které nejsou kryté. Někteří ekonomové upozorňují na to, že případná evropská válka by mohla ekonomické problémy vyřešit. Mládek tuto argumentaci odmítá a doufá, že se svět poučil z hrůz dvacátého století. Skutečnost, že by válka ekonomické problémy do jisté míry vyřešila, ale připustil. „Když je válka, tak se vyřeší dluhy, to je zřejmé,“ uvedl ministr.

Dostavba Temelína „kulhá“ především ekonomicky

Mládek řekl pár slov také k dostavbě Temelína. Otázku dostavby nespojuje s ukrajinsko-ruskou krizí, ale s tím, zda se ekonomicky vyplatí. To si musí spočítat především společnost ČEZ. Již teď se přitom ukazuje, že bez státní garance výkupu energií se dostavba nevyplatí a stát nemá podle Mládka k poskytnutí garancí dost peněz.

Ve vysílání se také vyjadřoval k výrokům prezidenta Zemana, který při návštěvě Olomouckého kraje poznamenal, že politika lidských práv nesmí omezovat činnost českých exportních firem. Padlo pár slov o Uzbekistánu a Íránu. Mládek má za to, že v Uzbekistánu je to s dodržováním lidských práv velmi složité, takže ve vztahu k této zemi by byl opatrnější, ale Írán již provedl některé vstřícné kroky ke zlepšení situace, takže je na místě ve stejném duchu ocenit tento krok např. obchodem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…