Mladičký šéf Hegerova kabinetu si vysloužil přezdívku Nový Dimun

24.02.2011 6:46

Pětadvacetiletý Jan Růžička je podle všeho i spolustrůjcem nedávné dohody mezi ministerstvem a lékaři. Podle některých politiků má ale na ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 moc velký vliv.

Mladičký šéf Hegerova kabinetu si vysloužil přezdívku Nový Dimun

"Chvíli trvalo, než jsme pochopili, že pan Růžička má na ministerstvu větší vliv, než by se u jeho funkce očekávalo," řekl pro Týden.cz anonymní účastník vyjednávání. "Vlastně vůbec nevím, kde se vzal," dodal vzápětí.

Někteří politici už mimořádně výřečnému Růžičkovi vymysleli přezdívku "Nový Dimun", jde o odkaz na bývalého mluvčího ministra spravedlnosti Pavla Němce, který měl v úřadu větší vliv než ministr.

Nejsem politik

"O takové přezdívce jsem slyšet poprvé až teď. Rozhodně s tím nesouhlasím, protože na rozdíl od Petra Dimuna nedělám žádnou politiku. Ani stranickou, ani jinou. Jsem nestraník," reagoval na to Růžička, který v minulosti působil jako lidovec.

Ve čtyřčlenném týmu, který vyjednával s lékařskými odbory, se objevil díky své funkci šéfa kabinetu. "Jsem takový koordinátor, dojednavač schůzek a propojovač telefonů. Moje role tam byla, že jsem psal zápis z jednání nebo zanášel změny do memoranda," popsal ochotně svou roli.

Velká náhoda

Na otázku, jak se na své místo dostal, odpovídá slovy o tom, že je to všechno „jedna velká náhoda". Prý již od gymnázia pěstoval jiné záliby, než jeho kolegové, nezajímal se o pivo a děvčata, místo toho pracoval na svém prvním výzkumném projektu o cisterciáckém řádu. Popisoval tehdy vztah mezi spiritualitou mnichů a gotickou architekturou a uměním, což mu v roce 2003 přineslo cenu v celostátním kole středoškolské soutěže.

V politice se ocitl o dva roky později, když nastoupil jako poradce lidoveckého místopředsedy Sněmovny Jana Kasala, toto místo získal prostřednictvím stáže při studiu Filozofické fakulty na Univerzitě Karlově. Odtud pak putoval na post tajemníka ministra kultury Václava Jehličky, kterého doprovázel na společenské akce.

Už tehdy se mluvilo o jeho nadstandartním vlivu na tohoto politika.

Doutníky pro Julínka

"Ale zažil jsem tam (na ministerstvu kultury, pozn. red.) pád na zem. Dlouho jsme připravovali odškodnění církví, které Vlastimil Tlustý jednou větou potopil. To bylo poučení," zavzpomínal Růžička pro Týden.cz na událost, která ho Nautila brát politiku s větším odstupem.

Tehdy potkal ministra zdravotnictví Tomáše Julínka a jeho náměstka Marka Šnajdra, prý s nimi často debatoval. "Taky jsem Julínkovi běhal pro doutníky," dodal s úsměvem. Poté vedl kabinet ministryni zdravotnictví Daně Juráskové, Heger ho pak následně zdědil.

Dále čtěte:

Heger se nesloží a vydrží, věří psycholog. Julínek trpí dodnes  

Jak přišel krach: Heger nabídl peníze, lékaři ruskou ruletu 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jac

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…