Mládkův náměstek hájil energetickou koncepci. Je to paskvil, vyslechl si

28.09.2014 14:30

Aktualizace státní energetické koncepce je velmi citlivým bodem. Ukázala to i nedělní slovní přestřelka nad tímto materiálem mezi náměstkem ministra průmyslu a obchodu Pavlem Šolcem a ředitelem Aliance pro energetickou soběstačnost Martinem Sedlákem. Ten materiál bez obalu označil za paskvil. Příliš se prý zaměřuje na jadernou energii a opomíjí obnovitelné zdroje. A kdo ty obnovitelné zdroje zaplatí, přešel do protiútoku Šolc.

Mládkův náměstek hájil energetickou koncepci. Je to paskvil, vyslechl si
Foto: atominfo.cz
Popisek: Temelín

Hosty druhé části nedělních Otázek Václava Moravce České televize byli náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc a ředitel Aliance pro energetickou soběstačnost Martin Sedlák. Řešili především energetickou koncepci, neboť stát nemá žádnou novou koncepci, resp. v tuto chvíli byl zpracován materiál nové energetické koncepce, který zamířil do připomínkového řízení.

Na energetické úspory mají v příštích letech jít desítky miliard korun

„Současný návrh je lepší než ta koncepce z roku 2004, která byla zastaralá již v době svého vzniku,“ poznamenal k tomu Sedlák. Podle jeho názoru je ale i tato koncepce až příliš málo ambiciózní z hlediska šetrnosti k životnímu prostředí. Tato koncepce prý až příliš vzhlíží k atomové energii a opomíjí obnovitelné zdroje. To se řediteli aliance rozhodně nelíbí. Šolc upozornil, že větší důraz na obnovitelné zdroje by vyšel dráž. Sedlák s tím ale nesouhlasil. „Pan náměstek nás tady straší,“ poznamenal.

„Ono to není jádro nebo obnovitelné zdroje, ono je to v každém případě obojí. Obnovitelné zdroje v míře, jako jsme schopni rozumně zajistit, pak uhlí, které nám dochází, k tomu dovážený plyn a jádro. Jaderné palivo je jediný zdroj, který si mohu zajistit na několik let dopředu, u uhlí je představa zajištění se dopředu na tři roky nepředstavitelná, totéž u obnovitelných zdrojů. Jádro je tedy jediné, které nám zabezpečuje energetickou bezpečnost,“ podotkl Šolc.

Na energetické úspory mají v příštích letech jít desítky miliard korun. Za tímto účelem byl schválen i národní program energetické účinnosti. Náměstek k tomu poznamenal, že Česko patří k nejprůmyslovějším zemím EU a k realizaci efektivnějšího využití energie hodlají využít i evropské dotace v příštích šesti letech.  

Za jak vysokou cenu chcete uspořit?

„Já se obávám, že současný návrh energetické koncepce je úplně stejný paskvil jako energetický zákon, o kterém před dvěma týdny hovořila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková,“ prohlásil jasně Sedlák. Poukázal na to, že silně průmyslové Německo se zavázalo k výrazným energetickým úsporám do roku 2040, zatímco Česko touto cestou nejde.

„Záleží na tom, za jakou cenu bychom těchto úspor dosáhli a kdo to zaplatí,“ přešel do protiútoku Šolc. Počítá se prý s tím, že v budoucnu elektřina nahradí chybějící uhlí a v rámci elektromobility další palivo. Jestliže chceme posílit železnici, tak to bude znamenat nárůst spotřeby elektřiny v dopravě,“ podotkl Šolc. Ke kritizované novele energetického zákona uvedl, že v sobě zahrnuje i směrnice EU, které musíme implementovat do českého právního řádu.

Sedlák kontroval, že ministerstvo tento zákon připravilo velmi nedbale, počítalo se prý např. s tím, že dojde k retroaktivní regulaci obnovitelných zdrojů, což je nepřijatelné i z hlediska ústavy. Podle Šolce byla tato námitka i s dalšími problémovými body vypořádána.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…