Mluvčímu prezidenta Ovčáčkovi dnes vyprší čas na nalezení článku Hitler je gentleman

30.06.2015 6:09

Hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi dnes vyprší termín, který mu dal prezident Miloš Zeman na nalezení článku Hitler je gentleman, jehož autorství Zeman připisuje novináři Ferdinandu Peroutkovi. Podle historiků Peroutka takový text nikdy nenapsal. Článek se Hradu nepodařilo nalézt, prezident proto vypsal odměnu 100.000 korun za jeho objevení.

Mluvčímu prezidenta Ovčáčkovi dnes vyprší čas na nalezení článku Hitler je gentleman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček

Spor o článek trvá od ledna, kdy Zeman na konferenci o holokaustu mluvil o selhání intelektuálů v krizových situacích, jako byl nástup nacismu. "Jeden z největších českých novinářů Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem 'Hitler je gentleman'. Tentýž novinář po mnichovské dohodě napsal: 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky'," řekl tehdy Zeman.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová podala žalobu, po prezidentovi žádá omluvu. Zeman se minulý týden skutečně omluvil, nikoli ale za svůj výrok, nýbrž za to, že text dosud nebyl nalezen.

"Protože se pan prezident neomluvil, akce soud stále pokračuje," řekla Kaslová ČTK. Je jí prý líto, že má Česko prezidenta, který se nedokáže omluvit. Zdůraznila, že požaduje omluvu nejenom kvůli článku "Hitler je gentleman", ale také kvůli údajnému výroku 'Nemůžeme-li zpívat s anděly, musíme výti s vlky". Ten totiž podle historiků nepatří Peroutkovi, ale Janu Stránskému, což potvrdil i jeho syn Martin Jan Stránský. Zástupci Hradu se ale v posledních měsících soustředili pouze na prokázání existence textu Hitler je gentleman.

Na internetu lidé zveřejňují falešné články

Zeman kvůli nalezení článku, o kterém si je stále jistý, že ho před lety četl, vypsal pro nálezce ze svých prostředků odměnu 100.000 korun. Téma se stalo terčem žertů na internetu, kde lidé zveřejňují falešné články. Jeden takový zástupci Prahy 10 "nalezli" v pondělí ve dvojvile bratří Čapků, k jeho autorství se přihlásil literární kritik Jaromír Slomek.

Ovčáček na stránkách Hradu v posledních měsících zveřejňoval Peroutkovy texty z období takzvané druhé republiky, které podle něj dokládají novinářovo selhání. "Nezajímají mě názory pana Ovčáčka na Ferdinanda Peroutku. Nerozumím tomu, jak a proč se zveřejňují na stránkách Hradu, a nerozumím tomu, proč absolutní laik, kterým pan Ovčáček z pohledu historického bádání jistě je, se vůbec do něčeho podobného pouští," poznamenala Kaslová.

Ovčáček, který si stejně jako Zeman tento týden vybírá dovolenou, se nechtěl k tématu více vyjadřovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…