Moderátor Topolánek si pozval do pořadu Kalouska. Byla to síla, co si ti dva řekli přímo před kamerou

27.02.2019 22:20

Bývalý český premiér a loňský kandidát na prezidenta Mirek Topolánek si do svého nového diskusního pořadu Topol show na serveru Info.cz tentokrát pozval exministra financí a předsedu klubu TOP 09 Miroslava Kalouska. V otevřeném rozhovoru se spolu tito dva kdysi nejmocnější muži Česka nasmáli a pořádně si notovali. Zavzpomínali spolu na staré časy, zhodnotili aktuální politickou situaci. A nechyběla ani básnička o Andreji Babišovi.

Moderátor Topolánek si pozval do pořadu Kalouska. Byla to síla, co si ti dva řekli přímo před kamerou
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

„Dnes jsem sem pozval svého kamaráda, přítele a člověka, kterého pokládám za absolutní jedničku,“ uvedl Topolánek předsedu klubu TOP 09 Kalouska a plácli si spolu na přivítanou rukou. Poté Topolánek zavzpomínal, jak se seznámili. „Já se stal předsedou ODS a tys byl už velký, obávaný Kalousek, jednou jsem tě pozval do restaurace. Vypili jsme několik lahví vína, začali si tykat a upekli strategii na spojení ODS a KDU-ČSL. To nevyšlo,“ pousmál se Topolánek a zeptal se Kalouska, jak to vidí on po těch letech.

Anketa

K jakému volebnímu výsledku směřuje ČSSD v příštích sněmovních volbách?

12%
85%
hlasovalo: 11742 lidí

„Tahle myšlenka, že by tu byly dvě konzervativní strany, svůj smysl měla. K tomu ale také byla dostatečná opozice,“ podotkl Kalousek. Topolánek pak připomněl, že byli schopni dát dohromady trojkoaliční projekt, a zde by rád vyvrátil mýtus, který kolem toho panuje. „Říkalo se v roce 2006, že Kalousek chce spolupracovat s komunisty. Oba víme, že to bylo jinak,“ pousmál se Topolánek a doplnil, že i proto vzal Kalouska do vlády. Ale důvod byl prý také pragmatický. „Protože Čunek neovládal poslance...,“ rozhovořil se Topolánek, načež Kalousek doplnil, že Čunek neovládal ani sám sebe, nad čímž se opět společně velmi pobavili.

„Všichni víme, že to bylo jinak, ale přesto to opakovat budou, stejně jako budou opakovat pětadvacet let, že Kalousek zabíjel lidi na padácích,“ podotkl Kalousek. „A ty bys s tím padákem skočil? Jo, ne?“ Zeptal se Topolánek. „Já bych neskočil se žádným, já se bojím výšek,“ odvětil Kalousek s tím, že věc byla řádně prošetřena, ale když se to někomu hodí, tak s tím nic nenadělá.

Topolánek také vzpomněl, že jejich zodpovědná vláda přišla v situaci, kdy dorazila největší krize od druhé světové války. „Vypořádali jsme se s ní dobře, a přesto převládá názor, že Topolánek a Kalousek ožebračili národ a udělali největší schodky,“ podivuje se stále Topolánek, který je naopak na tu dobu pyšný. „My jsme tehdá připravovali i krizovou novelu státního rozpočtu, mezitím koalice Klaus starší, Paroubek a Jaromír Soukup...,“ vyjmenovával Kalousek, když ho přerušil Topolánek. „Ještě Vojta Filip... ale ten tam byl spíš přirozeně,“ doplnil. „Tomu nic jiného nezbývalo,“ odvětil pobaveně Kalousek a pokračoval, že tito zmínění dokázali vládu shodit v polovině předsednictva v roce 2009, na novelu nedošlo, a deficit byl proto tak obrovský.

Topolánek si neodpustil ani historku z natáčení, kdy mu Kalousek říkal, že je rád, že je vzal do Londýna na summit G20. „Ty jsi přišel a říkal: Já jsem rád, že to mám za sebou, já seděl teď na záchodě s Obamou. Na to nezapomenu,“ smál se opět Topolánek, který nechápe, že byl Kalousek vždy tak démonizovaný. „Já tě znám jako citlivýho a empatickýho člověka,“ nešetřil expremiér chválou.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Poté během rozhovoru Topolánek pozvedl sklenku vína na přiťuknutí. Kalousek ho upozornil, že si přiťukne, ale vodou. „Suchý zákon – Kalousek nepije,“ poznamenal Topolánek. „Ale občas jo, ale ne každý den,“ vzkázal Kalousek následně do kamery.

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí
Řeč došla i na to, jak Kalousek propadl opeře. V tu chvíli s ním začaly emoce doslova cloumat. „Opera, to je celistvý útvar s pěveckými výkony a obrovským erotickým nábojem,“ zdůraznil Kalousek, který očividně velmi pookřál a nechápajícímu Topolánkovi začal operu přirovnávat k tomu, jak se v přírodě svolávají ptáci k milování. Doporučil mu, ať raději nějakou sám navštíví, aby pochopil.

Následně Topolánek zmínil i to, že Kalousek má básnické střevo. „Když jsem tě viděl na vládě, jak se díváš do stropu a neposloucháš, co řešíme, tak jsem věděl, že píšeš limerik,“ dodal pobaveně a o nějakou báseň ho rovnou požádal. „To jsou ale jen situační rýmovačky. Bavím s nimi kolegy dodnes,“ opravil jej Kalousek a vytáhl tu o Babišovi. „Kdybych měl tolik milionů, kolikrát Andrej lhal, koupil bych vagon tónů z opery Parsifal. Sirotkům koupil tátu a depresivním žert. Potom ve prospěch státu koupil bych Agrofert. Kdybych měl tolik milionů, kolikrát Andrej lhal, milion zlatých zvonů pravdě bych ulít dal,“ zopakoval báseň, již zveřejnil na Twitteru, až se Topolánek smíchy chytal za břicho.

Od vtipu upustili a přešli k aktuální situaci na české politické scéně. „My jsme politici, kteří dlouhá léta vedli ideový zápas východisek mezi levicí a pravicí. Najednou ale hledíme na skutečnost, že je to sice stále důležité, ale už to není ta hlavní priorita,“ uvedl Kalousek s tím, že možná za to může to, že máme málo probranou vlastní minulost.

„Dnes je tu hlavní priorita uchránit právní stát s jeho hlavními zásadami jako dělení moci. Musejí tu být brzdy a pojistky. Moci se nesmějí spojit, jinak to dopadne jako před rokem 1989,“ uvedl s tím, že bolševik měl také Parlament, vládu a prezidenta. „Měl formální instituce, ale doopravdy se rozhodovalo úplně někde jinde. Něco podobného nám může hrozit. Já tomu říkám pohlcování státu holdingem,“ uvedl s tím, že pak bychom přišli o svobodu, kterou by ve svém každodenním životě pocítil zcela každý.

Někdejší premiér také zmínil i to, v čem se s Kalouskem nikdy neshodnou. A sice střet mezi liberálním pojetím a konzervativním. „Tvoje TOP 09 se tam posunuje. Pod vedením Jiřího Pospíšila se dostává do liberálnějšího středu,“ řekl Topolánek s tím, že konzervativní voliči je nevolí, protože se jim ztratili. „To si nemyslím, ale tak, jak se vyvíjí společnost, tak na to musejí strany reagovat,“ poznamenal Kalousek.

Doplnil také, že jiná věc podle něj je, jestli se dělá jasná hodnotová politika, nebo aktivismus. Podle Topolánka aktivistickou politiku dnes dělají všechny strany. „Svým způsobem Hradčanské náměstí, Miroslav Kalousek a tibetská vlajka byl z poloviny aktivismus, pro mě tedy za hranou,“ podotkl Topolánek. „Mrzí mě, že jsem nevysvětlil, že jsem nešel demonstrovat za Tibet. Já tam šel v okamžiku, když jsem zjistil, že lidé zatarasili Hradčanské náměstí,“ upřesnil předseda klubu TOP 09.

Závěrem Kalousek řekl, o co dnes musíme bojovat. „Jsme-li demokraté, musíme za každou cenu uchránit hřiště, kde budeme svádět argumentační souboje liberální, levicové a pravicové. Může se stát, že už nebude ani to férové hřiště, kde souboj argumentů budeme svádět, ale autoritativní režim,“ řekl Kalousek s tím, že vlády zde nejsou od toho, aby zařídily lidem lepší život, ale od toho, aby lidem vytvořily podmínky a hlídaly pravidla. „Dám veškerou energii do toho, aby tu nebyly vlády, které budou lidem říkat: O nic se nestarejte, my se postaráme samy. Před takovou všichni utíkejte a bojte se,“ vzkázal Kalousek na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

9:55 Jako druhá světová? To ne. „Prostě to přečetl.“ Holec se pustil do prezidenta

Je mi smutno z toho, jaká intelektuální bída je naším prezidentem. I to jsou slova politického komen…