Modlete se za politiky, vyzval arcibiskup Graubner. ,,Jak se modlit za toho, kdo dělá tolik špatností?"

05.07.2021 9:52

Olomoucký arcibiskup a předseda České biskupské konference Mons. Jan Graubner vedl v neděli na Vyšehradě modlitbu za vlast. Zúčastnili se jí zástupci vlády i zástupci obou komor Parlamentu a Graubner s odkazem na výzvy papeže Františka všechny věřící požádal, aby se pomodlili i za politiky. Papež František vysvětlil, proč je třeba modlit se i za politiky, kteří páchají špatnosti.

Modlete se za politiky, vyzval arcibiskup Graubner. ,,Jak se modlit za toho, kdo dělá tolik špatností?"
Foto: cirkev.cz
Popisek: Arcibiskup Jan Graubner

„Křesťané mají svojí modlitbou doprovázet politiky, i ty chybující,“ řekl papež František v kázání v kapli Domu sv. Marty v roce 2017. Pokud si lidé myslí, že politici páchají špatnosti, měli by se podle papeže za jejich duše modlit o to víc. Nemodlit se za vládce je podle papeže hřích.

Anketa

Měla by mít Česká republika na Evropské radě i nadále právo veta?

99%
0%
hlasovalo: 13838 lidí

Věřící by se měli modlit i za své nepřátele. Proto by se měli modlit i za diktátory, jakými byli Adolf Hitler, Josif Stalin, stávající venezuelský prezident Nicolas Maduro a další.

Aby se obrátili k Bohu, požádal i politiky, protože i ti mají mít neustále na paměti, že nad nimi stojí vyšší moc. Měli by se pomodlit za dobro svého lidu a za moudrost, s jejíž pomocí budou vládnout.

O čtyři roky později vyzval Jan Graubner české věřící k témuž a zdůraznil, že i politika je služba pro druhé.

„V letošním roce si připomínáme 100 let od doby, kdy se stal Antonín Cyril Stojan olomouckým arcibiskupem a vyzýváme všechny lidi dobré vůle, farnosti, řeholní řády a kongregace, společenství a další, aby se připojili k této Velehradské výzvě a doprovázeli politické představitele našeho státu svou modlitbou. Je to jediná cesta, jak jít ke kořenům služby pro druhé, zvláště pak pro ty, kteří mají odpovědnost za společnost a stát. Chceme prosit o to, aby Bůh a náš Pán řídil jejich úmysly a rozhodnutí, aby usilovali o skutečný mír a svobodu a blaho všech lidí,“ zdůraznil Graubner.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…